Ανατολική Μεσόγειος: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Τσαβούσογλου για τις εξελίξεις

Ανατολική Μεσόγειος: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Τσαβούσογλου για τις εξελίξεις
Ανατολική Μεσόγειος: Η τηλεφωνική επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου έρχεται μετά την αναδίπλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ σχετικά με τα περί συμφωνίας για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών συζητήθηκαν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και οι πρόσφατες εξελίξεις.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Τσαβούσογλου έρχεται μετά την αναδίπλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ σχετικά με τα περί συμφωνίας για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, μεταξύ των δύο χωρών διεξάγονται μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ.

«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία γι’ αυτόν τον μηχανισμό, ακόμη», είπε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις. «Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για αποκλιμάκωση», επισήμανε.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Εμείς λέμε ναι στον διάλογο αλλά η Ελλάδα λέει όχι»

Νωρίτερα τα βέλη του προς την Ελλάδα έριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτή τη φορά κατηγόρησε την Αθήνα ότι ενώ αρχικά είπε ναι στις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για διάλογο με την Άγκυρα στην συνέχεια υπαναχώρησε. “Η Τουρκία δεν εκπλήσσεται από την στάση της Ελλάδας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν λέει ψέματα. Ψέματα λέει η Ελλάδα“, είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ υπέρ της διπλωματικής οδού για την επίλυση των διαφορών αλλά τελευταία με την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό άλλαξε λίγο. «Εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου και αναφέρθηκε στον Νίκο Δένδια λέγοντας πως αρνήθηκε τον διάλογο χωρίς όρους για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην τελευταία επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως υπογράμμισε, ο Ερντογάν επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι μόνο με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες. «Μπορούμε να συναντηθούμε σε ένα ουδέτερο μέρος όπως η Γενεύη και να συζητήσουμε χωρίς προαπαιτούμενα» πρότεινε και ισχυρίστηκε ότι αυτή η πρόταση έγινε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο, ο κ. Δένδιας απάντησε αρνητικά.

«Έτσι, έκανε πρώτα μια προσπάθεια η ΕΕ και εμείς είπαμε ναι και η Ελλάδα είπε όχι και μετά το ΝΑΤΟ έκανε μια προσπάθεια και πάλι εμείς είπαμε ναι και η Ελλάδα είπε όχι. Αν η Ελλάδα περιμένει από εμάς να τους παραχωρήσουμε όλα μας τα δικαιώματα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Αν έχουν τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό τους γιατί δεν κάνουν διάλογο; Αν πιστεύεις όχι έχεις δίκιο δεν το βάζεις στα πόδια όταν είναι να κάνει διάλογο. Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχουν άδικο και το ξέρουν και πολλοί Ευρωπαίοι. Μιλάμε για το Καστελόριζο που είναι μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και μιλάνε για υφαληκρηπίδα, ενώ ξέρουν ότι έχουν άδικο» είπε.

Στις δηλώσεις του δεν ξέχασε να αναφερθεί και στη Γαλλία.

«Η Γαλλία προκαλεί γιατί έχει άλλα κίνητρα. Τι δουλειά έχει η Γαλλία με την Ανατολική Μεσόγειο; Η Γαλλία έφερε αντίρρηση στις ειρηνευτικές μας επιχειρήσεις στην Συρία και με θράσος είπαν ότι δεν ζητήσαμε την άδειά τους. Έπρεπε να τους ζητήσουμε την άδεια; Όχι! Και στην Λιβύη υποστήριξαν τον Χάφταρ και αυτό ήταν μια λάθος κίνηση» τόνισε και έκανε ειδική μνεία στον Εμανουέλ Μακρόν και στην αντίδρασή του όταν ηττήθηκε ο Χάφταρ. «Δεν ήξερε τι να κάνει. Και μετά στην Ανατολική Μεσόγειο μας κατηγόρησε ότι παρενοχλούσαμε τα πλοία τους. Και αν δεν προσκομίσουν στοιχεία θα είναι ντροπιαστικό γι’ αυτούς και μετά η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία” κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play