Τσαβούσογλου Μπορέλ: Τι συζήτησαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου και σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η στάση των Βρυξελλών
Η Αθήνα αλλά και η ΕΕ υπενθυμίζουν προς την τουρκική πλευρά την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης σημειώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση, σύμφωνα με το in.gr.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη διήμερη συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στην Άγκυρα καλώντας την να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.
Το τελεσίγραφο των Βρυξελλών μεταδόθηκε μέσω της λίστας των πιθανών κυρώσεων που θα αποφασιστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου εάν μέχρι τότε η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις.
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας χθες στη Deutsche Welle φρόντισε να υπενθυμίσει τη λίστα των κυρώσεων που συμφωνήθηκε εντός της Ένωσης.
«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια, τα οποία είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.
Οι δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται το διεθνές Δίκαιο, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν την παρουσία Ελλήνων εθνοφυλάκων στο Καστελόριζο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλούμενο τη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού τονίζει ότι «αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και παράλληλα δείχνει τις πραγματικές τις προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες προκλήσεις δεν βοηθούν καθόλου την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, θα είναι η χαμένη. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».
ΥΠΕΘΑ: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»
Από την μεριά τους, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος απαντούν παγίως στις τουρκικές αιτιάσεις πως «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας