23 χρόνια από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου του 1997 το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγιέτ, προσέκρουσε στην 13η τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι. Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ, αλλά και ο ίδιος ο Φαγιέτ. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε, αλλά δεν έχασε τη ζωή της. Ο συνοδηγός Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής ασφάλειας της οικογένειας Φαγιέτ, τραυματίστηκε ελαφρά.
Μέχρι να απεγκλωβιστεί η Νταϊάνα από το όχημα, στο σημείο είχαν σπεύσει παπαράτσι στους οποίους η πριγκίπισσα ψέλλισε: «Αφήστε με ήσυχη». Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, καθώς πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια, ενώ όπως διαπιστώθηκε, λόγω της σύγκρουσης, η καρδιά της, είχε μετατοπιστεί προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα.
Όπως αναφέρει η mixanitouxronou, οι προσπάθειές των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα και η πριγκίπισσα έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα. Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα δημιούργησε ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.
Η Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγιέτ έκαναν ολιγοήμερες διακοπές στη γαλλική Ριβιέρα και πριν να επιστρέψουν στο Λονδίνο, αποφάσισαν να περάσουν μια νύχτα στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Κάρλτον Ριτς», που ανήκε στον πατέρα του Ντόντι. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το ζευγάρι θέλησε να κάνει μια βραδινή βόλτα στην Πόλη του Φωτός. Γνώριζαν όμως ότι οι παπαράτσι περίμεναν στην είσοδο του ξενοδοχείου και ήθελαν να τους αποφύγουν. Το κυνηγητό με τους φωτορεπόρτερ ήταν πολύ συνηθισμένο για την πριγκίπισσα, αλλά την είχε κουράσει, καθώς δεν μπορούσε να απολαύσει πουθενά, ιδιωτικές προσωπικές στιγμές. Οι παπαράτσι κυνηγούσαν συνέχεια τη Νταϊάνα και τον Ντόντι οι οποίοι για να παραπλανήσουν τους παπαράτσι, έστειλαν ένα πολυτελές όχημα στην κύρια είσοδο του ξενοδοχείου.
Πολλοί φωτογράφοι πίστεψαν ότι σε αυτό το όχημα επέβαινε η Νταϊάνα και ο Ντόντι και το ακολούθησαν. Στην πραγματικότητα το ζευγάρι, έφυγε με μια μαύρη Μερσέντες Μπενζ από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου. Κάποια στιγμή όμως έγινε αντιληπτό από τους παπαράτσι και ξεκίνησε το κυνηγητό. Λίγο μετά την είσοδο της Μερσεντές στη σήραγγα, ακολούθησε το δυστύχημα. Οι πρώτες εκτιμήσεις υπέδειξαν ως υπαίτιους τους παπαράτσι που κυνήγησαν το όχημα και ανάγκασαν τον οδηγό να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Συνελήφθησαν εννέα από αυτούς αλλά αθωώθηκαν το 2002 μετά από δίκη.
Τα σενάρια συνωμοσίας
Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι Αλ Φαγιέτ, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1999. Το πόρισμα έλεγε ότι υπαίτιος για τη σύγκρουση ήταν ο οδηγός Ανρί Πολ, ο οποίος οδηγούσε μεθυσμένος, ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Εκτός από αλκοόλ, η νεκροψία- νεκροτομή και οι εξετάσεις, έδειξαν ότι ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια αντιψυχωτικών φαρμάκων. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν ικανοποίησε τον πατέρα του Ντόντι, Μοχάμεντ, ο οποίος υποστήριζε ότι ο γιος του έπεσε θύμα δολοφονίας. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέτ, το τροχαίο είχε οργανώσει η ΜΙ6, που συνεργαζόταν με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Οι ισχυρισμοί του δεν αποδείχτηκαν ποτέ, ωστόσο ο Μοχάμεντ δεν ήταν ο μοναδικός που υποστήριξε διαφορετικό σενάριο για το δυστύχημα.
Τα σενάρια συνομωσίας ήταν πολλά και ευφάνταστα. Το τροχαίο προκλήθηκε από κάποιους που είχαν ως πραγματικό τους στόχο τον Ντόντι Αλ Φαγιέτ γιατί είχαν προσωπικούς λογαριασμούς μαζί του και ότι η Νταϊάνα ήταν παράπλευρη απώλεια. Το παλάτι ήθελε να βγάλει από τη μέση την πριγκίπισσα Νταϊάνα επειδή δεν ενέκρινε τη σχέση της με τον Αλ Φαγιέτ και «έστησε» το δυστύχημα. Ο θάνατος της Νταϊάνα και του συντρόφου της ήταν σκηνοθετημένος από την ίδια την πριγκίπισσα η οποία ήθελε να απαλλαγεί από τους παπαράτσι και να τη θεωρήσει ο κόσμος νεκρή, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της ήσυχη, σαν απλή πολίτης. Κανένα από τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκε. Κατά καιρούς, ακόμα και σήμερα, ο Τύπος επαναφέρει τα σενάρια, δίνοντας στη δημοσιότητα υποτιθέμενες νέες πληροφορίες. Επισήμως όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια από τις θεωρίες.
H Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας ήταν μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου.
Η Νταϊάνα γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961 στην οικογένεια Σπένσερ, μια οικογένεια της βρετανικής αριστοκρατίας με βασιλική καταγωγή και ήταν το τέταρτο παιδί και η τρίτη κόρη του Τζον Σπένσερ, Υποκόμη Όλθοπ, και της Φράνσις Σαντ Κιντ. Μεγάλωσε στο Παρκ Χάουζ, που βρίσκεται στο Σάντριγχαμ, και έλαβε βασική εκπαίδευση στην Αγγλία και την Ελβετία. Το 1975, όταν ο πατέρας της απέκτησε τον τίτλο του Κόμη Σπένσερ, εκείνη έγινε γνωστή ως Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ. Για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 1981, όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Κάρολο.
Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Καθ’ όλη την διάρκεια του γάμου της, η Νταϊάνα απέκτησε τους τίτλους Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Δούκισσα της Κορνουάλης, Δούκισσα του Ρόθσι και Κόμισσα του Τσέστερ. Ο γάμος επέφερε δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι, οι οποίοι ήταν τότε στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα της γραμμής διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο. Ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα ανέλαβε διάφορα βασιλικά καθήκοντα εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ και την εκπροσώπησε σε περιοδείες της στο εξωτερικό.
Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς. Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.
Η Νταϊάνα παρέμεινε στο προσκήνιο των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης σε όλη την διάρκεια του γάμου της αλλά και μετά το τέλος του, ο οποίος τερματίστηκε με διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996. Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα προκάλεσε τεράστια θλίψη σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας