Barbara Hepworth: Η Google αφιερώνει το Doodle της στη σπουδαία γλύπτρια

Barbara Hepworth: Η Google αφιερώνει το Doodle της στη σπουδαία γλύπτρια
Barbara Hepworth: Η Google επέλεξε τη Βρετανίδα γλύπτρια στο σημερινό της Doodle για να τιμήσει τη δουλεία της.

Σπουδαίες προσωπικότητες βρίσκουν θέση στο Doodle της Google αρκετά συχνά. Προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον πλανήτη. Μια από αυτές είναι και η Barbara Hepworth (Μπάρμπαρα Χέπγουορθ). Πρόκειται για τη σπουδαία γλύπτρια, στην οποία η Google επέλεξε αφιερώσει τη σημερινή ημέρα.

Δείτε το Doodle:

Λίγα λόγια για την Barbara Hepworth:

Η Barbara Hepworth γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1903 στη Βρετανία. Η μικρή Barbara έδειξε από νωρίς το ταλέντο της στις τέχνες και ήδη σε ηλικία 12 ετών ήταν κάτοχος αρκετών μουσικών βραβείων. Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Τέχνης του Λίντς και στη συνέχεια κέρδισε μια ακόμα υποτροφία για να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου. Η τρίτη υποτροφία που κέρδισε την έστειλε για σπουδές στη Φλωρεντία. Εκεί έμαθε από τον Giovanni Ardini πώς να σκαλίζει το μάρμαρο. Εκεί αναπτύχθηκε και ο μεγάλος έρωτας με τον επίσης γλύπτη John Skeaping με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο.

Η Hepworth ήταν η πρώτη που χάραξε τις τρυπημένες φιγούρες που είναι χαρακτηριστικές τόσο του δικού της έργου όσο και, αργότερα, του Χένρι Μουρ. Οι δυο τους θα ηγούνταν της πορείας προς τον μοντερνισμό στη γλυπτική. Τα επόμενα χρόνια η Hepworth άρχισε να γίνεται ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της γλυπτικής και επηρέασε με το έργο της πολλές καλλιτεχνικές κινήσεις που γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια.

Το 1950 έργα της εκτέθηκαν στο βρετανικό περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας. Μετά τον χωρισμό της από τον δεύτερο άνδρα της η Barbara σταμάτησε να δουλεύει με την πέτρα και το ξύλο και ξεκίνησε να δημιουργεί έργα από χαλκό και πηλό. Παράλληλα, προς το τέλος της καριέρας της πειραματίστηκε και με τη λιθογραφία.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Hepworth ήρθε στην Ελλάδα μετά τον θάνατο του γιου της, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1953. Η πρωτοπόρος Βρετανίδα γλύπτρια ταξίδεψε στην Επίδαυρο και σε άλλα μέρη της χώρας μας που είναι συνδεδεμένα κυρίως με την κλασική της κληρονομιά. Η παρατεταμένη επίσκεψή της επηρέασε βαθύτατα το έργο της. Έπειτα από το ταξίδι αυτό δημιούργησε μια σειρά από γλυπτά, στα οποία έδωσε ονόματα αρχαίων ελληνικών τοποθεσιών.

Μάλιστα, εξέδωσε μια συλλογή με τις σημειώσεις που είχε κρατήσει στο μπλοκ σχεδίασης, το οποίο χρησιμοποίησε στην Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής της δόθηκε στα χρώματα, στις μορφές και στις εντυπώσεις που της άφησαν τα μέρη που επισκέφθηκε. Βρήκε φρικτό θάνατο στις 20 Μαΐου 1975, σε ηλικία 72 ετών, όταν ξέσπασε φωτιά στο στούντιό της. Η δουλειά της αποτελεί ακόμα και σήμερα παράδειγμα του μοντερνισμού και ιδιαίτερα του σύγχρονου γλυπτού. Ήταν μια από τις λίγες γυναίκες Άγγλους καλλιτέχνες της γενιάς της που πέτυχε διεθνή καριέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play