Μονή της Χώρας Κομισιόν: Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όπως και η Αγιά Σοφιά
Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα.
Μετά την Αγιά Σοφιά, σε τζαμί μετατρέπεται και η περίφημη Μονή της Χώρας, με τα σπουδαία μωσαϊκά, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για αυτό και το OPEN TV και η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, ζήτησε την αντίδραση της Κομισιόν για τη συγκεκριμένη απόφαση του Τούρκου προέδρου.
Ειδικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε το εξής: «Μάθαμε μόλις την ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεστε. Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση για την μετατροπή της Μονής της Χώρας που ήταν ως μουσείο από το 1945 σε τζαμί. Όπως και η Αγιά Σοφιά, η Μονή της Χώρας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Και η Τουρκία ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών έχει δεσμευτεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, καθώς και της ανοχής και της συνύπαρξης».
Προκλητικός ο Ερντογάν για μια ακόμα φορά
Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την Αγιά Σοφιά μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για τη Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») στην Κωνσταντινούπολη. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και είχε γίνει μουσείο το 1958, αν και το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος. Η απόφαση αυτή δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα. Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, με το οποίο θα ξεκινήσει η μετατροπή της άμεσα και αυτό σημαίνει πως τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά της θα καλυφθούν.
Η ιστορία της Μονής στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε σε τζαμί
Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020 αναμένεται να μετατραπεί άμεσα σε τέμενος. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας