Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στη 1:00 ώρα Ελλάδος, οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία. Παρόλο λοιπόν, που η Σύνοδος θα ασχοληθεί με την πολιτική κρίση της συγκεκριμένης χώρας της ανατολικής Ευρώπης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ θα επιμείνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, που θεωρεί η χώρα μας ότι είναι η μόνη εκκρεμότητα και το μόνο θέμα συζήτησης με την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα της Λευκορωσίας θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των «27».
«Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον λογαριασμό του στο Twitter. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που διεκδικούσε έκτη θητεία στον θώκο, ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 80%.
Οι 27 ηγέτες της Ένωσης θα συζητήσουν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία. Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους. Εξάλλου η Πολωνία, η Τσεχία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και η Δανία έχουν ζητήσει από την ΕΕ να μεσολαβήσει μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης.
Η Γερμανία απειλεί με επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά του Μινσκ
Παράλληλα, η Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, απείλησε τις προηγούμενες ημέρες να επεκτείνει τις κυρώσεις που ήδη έχει αποφασιστεί να επιβληθούν σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας μετά τη βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο. “Βλέπουμε επίσης την πιθανότητα να επεκταθούν οι κυρώσεις σε άλλους αξιωματούχους της χώρας”, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας επίσης ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αναλάβει μια μεσολαβητική αποστολή που να έχει στόχο την επαλήθευση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Λευκορωσία.
We are the power!#ЛукашенкоУходи #LukashenkoGoAway#Belarus pic.twitter.com/6USWCgLjFV
— NEXTA (@nexta_tv) August 16, 2020
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας