Χαρδαλιάς για κρούσματα: «Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση»

Χαρδαλιάς για κρούσματα: «Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση»
Χαρδαλιάς για κρούσματα: «Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα από τις άλλες χώρες. Έχουμε άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας» τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στο άνοιγμα του τουρισμού και κατά πόσο ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για τη νόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα διευκρίνησε ότι η χώρα μας είναι 132η στη λίστα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

“Το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού. Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια”είπε ο υφυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» ανέφερε.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα» είπε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς και παρέθεσε τα εξής στοιχεία: «Η Ελλάδα είναι 132η χώρα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους». «Παρατηρούμε άνοδο κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίας. Δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές. Τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών» επανέλαβε.

Όσον αφορά την Αττική ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική». Σχετικά με το πως αποφασίστηκαν τα περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο, ο υφυπουργός ανέφερε: «Η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου».

«Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά. Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομονωμένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος» σχολίασε σχετικά με τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων.

Σημειώνεται, πως μαζί με τον κ. Χαρδαλιά σήμερα έδωσε το “παρών” στην ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. Όπως είπε: “Από τον Μάρτιο έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. Δρομολογήσαμε παράλληλα τις απαιτούμενες διαδικασίες που εκκρεμούσαν έτσι ώστε να δρομολογηθούν μόνιμες προσλήψεις 942 γιατρών σε νοσοκομείο, 81 για τα νησιά 1209 νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη την επικράτεια. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στις ΜΕΘ 1650 επαγγελματίες νοσηλευτές για την απόκτηση ειδικότητας στην εντατική ιατρική και 600 νοσηλευτές υγείας. Υπάρχει επάρκεια υλικών. Αποθέματα δημιουργούνται από διαγωνισμούς, δωρεές».

«Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ παραλάβαμε 557 τον Ιούλιο του 2019. Ένα χρόνο μετά φτάσαμε τις 901 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κλινών ΜΕΘ. Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός. Την περίοδο της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για covid είχαν πλησιάσει τις 400. Η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνάει το 21% με 32 στο σύνολο των 186 διαθέσιμων» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Και κατέληξε: «Είναι σε εξέλιξη η κοινή προμήθεια από την ΕΕ για ρεμντεσιβίρη. Η Ελλάδα έχει παραλάβει στο πλαίσιο του πρώτου κύματος 178 φιαλίδια και υπάρχουν 85 διαθέσιμα από την αρχή της πανδημίας στα νοσοκομεία αναφοράς».

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Κοντοζαμάνη:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play