Κορωνοϊός Λίβανος: Ολικό lockdowvn μετά την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων
Το υπουργείο Εσωτερικών στον Λίβανο έδωσε εντολή σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας να κλείσουν για δύο εβδομάδες και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα.
Με τη σημερινή απόφαση, θα επιτρέπεται να συνεχιστεί ο καθαρισμός των συντριμμιών, να γίνονται επισκευές και να μοιράζεται βοήθεια στις συνοικίες που ισοπεδώθηκαν από τις πολύνεκρες εκρήξεις της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό. Το διεθνές αεροδρόμιο θα παραμείνει ανοιχτό όμως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ πριν επιβιβαστούν σε αεροσκάφη. Τα κρούσματα σε καθημερινή βάση τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούν τα 400. Συνολικά, από τον Φεβρουάριο, έχουν καταγραφεί 9.337 μολύνσεις και 105 θάνατοι στη χώρα.
Εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, ο Λίβανος έδινε μάχη να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας πριν από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που σκότωσε 178 ανθρώπους και οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης. Από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές πολλά νοσοκομεία και τα υπόλοιπα κατακλύστηκαν από τους 6.000 τραυματίες. Σχεδόν τα μισά από τα 55 ιατρικά κέντρα σε όλη την πρωτεύουσα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα παραμείνουν κλειστές όλες οι αγορές, τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια και οι πισίνες, μεταξύ άλλων. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί και από αυτήν θα εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα και την παραγωγή τροφίμων, ο στρατός, οι διπλωμάτες και οι δημοσιογράφοι.
Ανησυχεί ο ΠΟΥ για τη μετάδοση του ιού από τους νεότερους και ασυμπτωματικούς
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα τη μεγάλη του ανησυχία για το γεγονός ότι κύριοι μεταδότες του κορωνοϊού είναι πλέον οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Προφανώς, αυτή η εξέλιξη είναι κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ανώτερα στελέχη του ΠΟΥ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι το ποσοστό των νεότερων ανθρώπων μεταξύ αυτών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε παγκοσμίως και αυτό θέτει σε κίνδυνο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ασθενών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με αδύναμες υγειονομικές υπηρεσίες.
«Η επιδημία αλλάζει», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού Τακέσι Κασάι σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου. «Οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί», υπογράμμισσε χαρακτηριστικά.
«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.
Μια έξαρση στα νέα κρούσματα της ασθένειας COVID-19 έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς, ενώ την ίδια ώρα εταιρείες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν εμβόλιο για τον ιό που έχει πλήξει τις οικονομίες, ενώ έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 770.000 ανθρώπων και προσβάλλει σχεδόν 22 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Έξαρση του νέου κορωνοϊού έχει αναφερθεί σε χώρες που φαινόταν ότι είχαν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωσή του, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ, το οποίο μέχρι πρόσφατα είχε τρεις μήνες να αντιμετωπίσει εγχώρια μετάδοση του ιού χάρη στις επιθετικές προσπάθειές του για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού
«Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλώς μια αναζωπύρωση. Πιστεύουμε ότι είναι μια ένδειξη ότι εισήλθαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», σημείωσε ο Κασάι.
Οι χώρες μπορούν καλύτερα τώρα να περιορίσουν την αναστάτωση που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στη ζωή των ανθρώπων και στις οικονομίες, συνδυάζοντας τον έγκαιρο εντοπισμό του και την ανταπόκρισή τους για την διαχείριση των λοιμώξεων. Επίσης μολονότι έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί τον ιό «σχετικά σταθερό», σύμφωνα με τον Κασάι.
Ο ΠΟΥ υπενθύμισε παράλληλα στους παρασκευαστές φαρμάκων ότι πρέπει να παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες έρευνες και τα βήματα εξέλιξης κατά τη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου. Η Σοκόρο Εσκαλάντε, η σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του Κασάι, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία αυτόν τον μήνα έγινε η πρώτη χώρα που η ρυθμιστική της αρχή ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας