Δένδιας Τουρκία: Μπαράζ επαφών για την Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα

Δένδιας Τουρκία: Μπαράζ επαφών για την Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα
Δένδιας Τουρκία: Επιστρέφοντας από το Ισραήλ όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Γκάμπι Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει σήμερα το απόγευμα το μπαράζ επαφών, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ.

Μπαράζ επαφών θα έχει σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επιστρέφει από το Ισραήλ όπου και είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Αντικείμενο των επικοινωνιών θα είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Επιστρέφοντας από το Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει σήμερα το απόγευμα το μπαράζ επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Ζαν-ιβ Λε Ντριάν, στις 21.30.

Λίγο νωρίτερα, όπως γίνεται γνωστό, θα συνομιλήσει με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του αυριανού έκτακτου ΣΕΥ όσο και του προσεχούς άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου. Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, θα έχει νέα συνομιλία στις 20.00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Επικοινωνία Ν. Δένδια με Ρ. Μενέντεζ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του μπαράζ επαφών του με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Στο επίκεντρο της συνομιλίας του Ν. Δένδια με τον Ρ. Μενέντεζ βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα και η διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας.

Επικοινωνία Ν. Δένδια με Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ

Ενόψει του αυριανού έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και στο πλαίσιο του μπαράζ επαφών του με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η σημασία της ελληνογαλλικής ασπίδας

Αυτός είναι ο χάρτης της κοινής ναυτικής άσκησης Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί ισχυρή απάντηση στην Τουρκία.

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (12 Αυγούστου) την προσωρινή ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη ζώνη αυτή και κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία, αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, να συντονισθούν περισσότερο ώστε να κατευνασθούν οι εντάσεις.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση. Να αναφέρουμε πως η ελληνογαλλική ναυτική άσκηση διεξήχθη σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE». Περαιτέρω δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Τα δύο Rafale θα κάνουν σήμερα «σταθμό» στη Σούδα, στην Κρήτη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Αναμένονται τις πρωινές ώρες και θα παραμείνουν εκεί «μερικές ημέρες», διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα μέχρι και χθες Τετάρτη 12 Αυγούστου, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για μια άσκηση. Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε εξάλλου την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Να σημειωθεί πως αύριο, Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έπαιξε ρόλο η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ αλλά και όλες οι πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως φαίνεται και από τις ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play