Βηρυτός έκρηξη: Ανησυχία για τους 700 τόνους νιτρικής αμμωνίας σε λιμάνι της Ινδίας

Βηρυτός έκρηξη: Ανησυχία για τους 700 τόνους νιτρικής αμμωνίας σε λιμάνι της Ινδίας
Βηρυτός έκρηξη: Το φορτίο βρίσκεται σε 37 κοντέινερ που εισήχθησαν από την Κορέα το 2015 από μια ινδική επιχείρηση, όμως κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στο λιμάνι.

Σχεδόν 700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, της χημικής ουσίας που προκάλεσε τις πολύνεκρες εκρήξεις στη Βηρυτό την Τρίτη, βρίσκονται αποθηκευμένοι σε λιμάνι της Ινδίας από το 2015, έγινε σήμερα γνωστό από τις τοπικές αρχές.

Θορυβημένες από την τραγωδία που συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με τουλάχιστον 149 νεκρούς, 5.000 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους, οι αρχές της Ινδίας διέταξαν την επανεξέταση των επικίνδυνων ουσιών που βρίσκονται αποθηκευμένες στα λιμάνια της χώρας του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων. Ανησυχούν μάλιστα κυρίως από την παρουσία 690 τόνων νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονται στο λιμάνι της Τσενάι, της πρωτεύουσας της πολιτείας Ταμίλ Ναντού (νότια). Το φορτίο βρίσκεται σε 37 κοντέινερ που εισήχθησαν από την Κορέα το 2015 από μια ινδική επιχείρηση, όμως κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στο λιμάνι.

Τα τοπικά τελωνεία εμφανίστηκαν καθησυχαστικά διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο και ότι μια διαδικασία δημοπράτησης του φορτίου βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να απαλλαγούν οι αρχές από το επικίνδυνο υλικό. «Τα χημικά προϊόντα που κατασχέθηκαν παραμένουν αποθηκευμένα προσεκτικά και η ασφάλεια του φορτίου και του κοινού είναι εγγυημένη δεδομένης της επικίνδυνης φύσης της ουσίας», επισημαίνεται σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Στη Βηρυτό ο Πρόεδρος του Λιβάνου απορρίπτει την διενέργεια διεθνούς έρευνας

Κάθε περίπτωση για διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Βηρυτού, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους, απέρριψε ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα «απέκρυπτε την αλήθεια», ο Αούν απάντησε «ασφαλώς».

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βηρυτό, ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το θέμα. Η έκρηξη, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι επί χρόνια σε αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.

Ο Αούν διαβεβαίωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου υλικού στις 20 Ιουλίου και ότι επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας για να πράξει τα δέοντα. Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι σήμερα συνελήφθησαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί. Συνολικά 21 ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης με ρουκέτα, βόμβα ή άλλη ενέργεια

«Η αιτία δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν σε σχόλιά του που φιλοξένησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε το γραφείο του.

Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα σχετικά με την έκρηξη της Τρίτης σε μια αποθήκη όπου φυλασσόταν ένα πολύ εκρηκτικό υλικό διεξάγεται σε τρία επίπεδα. «Καταρχάς, πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό… δεύτερον, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατύχημα… και τρίτον η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη».

«Ζήτησα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μας δώσει τις αεροφωτογραφίες για να διαπιστώσουμε αν υπήρξε αεροσκάφος ή πύραυλοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Λιβάνου σημειώνοντας ότι, αν το Παρίσι δεν τις προμηθευτεί, τότε η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το πράξουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play