Λίβανος: Οι Αρχές απαιτούν απόδοση ευθυνών μέχρι την Κυριακή – Σε εξέλιξη η έρευνα

Λίβανος: Οι Αρχές απαιτούν απόδοση ευθυνών μέχρι την Κυριακή – Σε εξέλιξη η έρευνα
Λίβανος: Οι Αρχές έδωσαν τέσσερις ημέρες σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις φονικές εκρήξεις.

Μια «επιτροπή έρευνας» συστάθηκε με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό που προκάλεσαν τουλάχιστον 145 θανάτους και 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Πιο συγκεκριμένα, οι λιβανικές Αρχές έδωσαν τέσσερις ημέρες στην επιτροπή προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη 4 Αυγούστου τεράστιες καταστροφές στον Λίβανο, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το χειριζόμαστε ανάλογα», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών. Και προσέθεσε πως «οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών».

Η καταστροφή οφείλεται, σύμφωνα με τις Αρχές, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη όπου φυλασσόταν το νιτρικό αμμώνιο. «Είναι ένα ατύχημα (…) οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε ο Ουεχμπέ την ώρα που διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, κυρίως.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στον Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν συνοικίες της Βηρυτού, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Μακρόν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, που αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους ηγέτες του Λιβάνου, θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός για δύο εβδομάδες

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών. Επίσης, κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Μάλιστα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης. Ο Λίβανος θρηνεί τα θύματα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν, της ισχυρότερης έκρηξης που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, η οποία είχε ήδη γονατίσει λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να αναζητούν επιζώντες από την έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού και κατέστρεψε την πόλη.

Το μήνυμα από τον Πρόεδρο Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού

Την επόμενη μέρα για τον Λίβανο και ιδιαίτερα την ελληνική κοινότητα, που «μετρά» τις δικές της απώλειες, περιέγραψε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού Πάνος Ανδριώτης. «Ήταν μια μεγάλη καταστροφή που μόνο βλέπαμε στις ταινίες. Δυστυχώς έγινε πραγματικότητα εδώ, στον Λίβανο, στην καρδιά της Βηρυτού. Εμείς, ως κοινότητα είχαμε πέντε τραυματίες, οι δύο σοβαρά και οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο, μια Λιβανέζα παντρεμένη με έναν Έλληνα έχασε τη ζωή της, ενώ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των περίπου 100 αγνοουμένων», ανέφερε ο κ. Ανδριώτης.

Το αρχικό τεράστιο σοκ, σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη, ξεπεράστηκε αλλά τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα. «Για να ζήσει ένας άνθρωπος χρειάζεται σπίτι, δουλειά… Τώρα αυτά δεν υπάρχουν και είναι δύσκολο να φτιαχτούν γιατί μιλάμε για μεγάλες ζημιές. Και δεν μπορεί να βοηθήσει κι ο ένας τον άλλον γιατί όλοι έχουν πάθει ζημιά, όλοι θέλουν βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το κακό είναι», προσέθεσε, «ότι πολλοί από τους Έλληνες έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια, τα αυτοκίνητά τους κλπ και θα είναι πολύ δύσκολο να τις επιδιορθώσουν. Κι αυτό επειδή ήδη, πριν από την έκρηξη, η χώρα περνούσε μια τρομερή οικονομική κρίση και τώρα όλο αυτό θα επιβαρύνει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Από σήμερα θα αρχίσει ο κόσμος να δει τι θα κάνει με τις δουλειές του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play