Βουλή: Ένταση με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Διεκόπη η συνεδρίαση
Ένταση, χειρονομίες και ύβρεις στη συνεδρίαση της Βουλής που γίνεται η συζήτηση σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η συνεδρίαση διεκόπη με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητάει από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Μάρκου να φύγει από την αίθουσα.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αυτούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έντονη, ενώ δεν έλειψαν οι φωνές και οι χειρονομίες. Μάλιστα, η συζήτηση διεκόπη λόγω χειρονομίας που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου προς τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, προκαλώντας την αντίδραση του προεδρείου της Βουλής, που του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα.
«Ντροπή σας κ. Μάρκου. Εγκαταλείψτε αμέσως την αίθουσα» ήταν η απάντηση του γ’ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Αθανάσιου Μπούρα στις χειρονομίες του κ. Μάρκου, με τον τελευταίο να μην αποχωρεί από τη θέση του.
Αποχώρησε το ΜέΡΑ25
Νωρίτερα, από τη συζήτηση είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΜέΡΑ25. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κλέων Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την φαρσοκωμωδία και επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής. «Κυρίως είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι των βουλευτών ο εντοπισμός των σάπιων μήλων μέσα στο πολιτικό προσωπικό» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση Παπαγγελόπουλου
Από την κατάθεση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής συζήτησης έως τη συζήτησή του στην Ολομέλεια, έχουν μεσολαβήσει πολύ σημαντικές εξελίξεις: τα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα των Αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η αίτηση της ιδίας να κηρυχθεί άκυρη η ασκηθείσα σε βάρος της ποινική δίωξη. Επίσης έχει ζητηθεί έρευνα για την Ελένη Ράικου, τον Ιωάννη Αγγελή, και τους Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους.
Η ΝΔ στο πόρισμα της καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και, όπως τονίζει, «φέρει απόλυτα την πολιτική ευθύνη της προσπάθειας εξόντωσης, χωρίς στοιχεία, των πολιτικών του αντιπάλων και της χειραγώγησης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης». Επίσης κατονομάζει εκείνους που πιθανολογεί πως είναι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ότι η απόφαση δίωξης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική και ότι το πόρισμα της ΝΔ στηρίζει μεγάλο μέρος του σε καταθέσεις υπόδικων, οι οποίοι στην ειδική επιτροπή καταθέτοντας ενόρκως αρνήθηκαν συστηματικά όσα η ίδια η Novartis στον συμβιβασμό της με τις ΗΠΑ ομολογεί.
«Βασική αποστολή της επιτροπής δεν ήταν μόνο να ερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν ανύπαρκτες, αλλά να ερευνήσει χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις, τις πτυχές των πολιτικών αποφάσεων, υγειονομικών συμπεριφορών και δράσεων στον χώρο της υγείας, και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Novartis», έχει δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορισματική του θέση επιμένοντας ότι είναι κεντρικό αίτημα του ελληνικού λαού να ερευνηθεί ποια ήταν η πολιτική επιρροή του πανίσχυρου φαρμακευτικού κολοσσού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας