Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν, Μέρκελ, Κόντε και Σάντσεθ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια κοινή συμφωνία των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο περιθώριο αυτό, οι ηγέτες τεσσάρων χωρών έχουν συνάντηση, στην οποία συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα.
Στο τραπέζι κάθονται μαζί τους και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.
Day 3 of #EUCO continues with meeting of @eucopresident with Chancellor Merkel @RegSprecher @EmmanuelMacron @kmitsotakis @sanchezcastejon @antoniocostapm @GiuseppeConteIT and @vonderleyen
Plenary session will not resume before 4pm pic.twitter.com/OZcS1cwPTM
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 19, 2020
“Ελπίζω ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο”
Το πρωί προσερχόμενος στη Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια κρίση χωρίς προηγούμενο τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι». «Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες και προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο» τόνισε.
Παράλληλα συμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».
Τα “αγκάθια” που εμποδίζουν να επιτευχθεί συμφωνία:
Οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική σωτηρία των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Και αυτό γιατί οι «φειδωλοί» της Ένωσης (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) επιμένουν στο να μειωθεί το ποσό που προτείνει η Κομισιόν. Επίσης, διαφωνίες υπάρχουν για το ύψος του οικονομικού σχεδίου, τον καταμερισμό του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια αλλά και στους όρους για την εκταμίευση των χρημάτων. Υπενθυμίζεται, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου.
Τι ζητά η Αθήνα από τις Βρυξέλλες
Η Αθήνα έχει ξεκαθαριστεί από το Σάββατο 18 Ιουλίου πως διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Βέβαια, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες, αν και η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της, θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, φαίνεται να ζητά να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων. Ξεκάθαρη είναι όμως, η ελληνική πλευρά η οποία τάσσεται κατά του επιμερισμού 70 – 30, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, θυμίζουμε πως σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας