Αίγυπτος Λιβύη: Έγκριση από το κοινοβούλιο περιμένει ο Σίσι για να στείλει στρατό στη γειτονική του χώρα
Σε νέα σοβαρή ανάφλεξη οδεύει η κατάσταση στην Λιβύη. Η εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου, καθώς και το «ενδιαφέρον» των πιο ισχυρών όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια νέα αναζωπύρωση του πολέμου στην ήδη διαλυμένη Λιβύη. Οι συγκρούσεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας , που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ για τον έλεγχο της χώρας, φεύγουν από τα σύνορα και ζητούν συμμάχους σε άλλες δυνάμεις που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να έχουν έλεγχο στη διάδοχη κατάσταση στην Λιβύη.
Η απόφαση της Αιγύπτου να συζητήσει στο κοινοβούλιό της αν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, κινδυνεύει να κλιμακώσει απότομα την ένταση. Πηγές της εφημερίδας «Αλ Αχράμ» υποστηρίζουν ότι κατά τη συνεδρίαση αυτή, η αιγυπτιακή Βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» στον πρόεδρο της χώρας, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα, τονίζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα.
Χαφτάρ και Σίσι
Σημειωτέον ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες. Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.
Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.
Κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς φυλών της Λιβύης, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή και την Αφρική, αλλά επίσης ότι πρόκειται για ένα στρατό με «σοφή δύναμη».
Τέλος, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της «Αλ Αχράμ», σύμφωνα με το άρθρο 152 του συντάγματος της Αιγύπτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο ούτε να στείλει τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός των συνόρων της χώρας για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών της Αιγυπτιακής Βουλής».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας