Μητσοτάκης Μέρκελ: Τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 17 και 18 Ιουλίου. Θυμίζουμε ότι έγινε τριμερής ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία τη Δευτέρα μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Η επιβεβαίωση της είδησης από το Μέγαρο Μαξίμου και η αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αυτή δημιούργησαν πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση. Η Γερμανία επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο η κίνηση του Τούρκου υπουργού μάλλον δημιούργησε πρόβλημα στις συζητήσεις. Η συνάντηση αυτή προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει ενημέρωση και να δηλώνει ότι είναι απαράδεκτο να γνωστοποιείται ένα τέτοιο γεγονός από την Τουρκία. Ενημέρωση ζήτησε και το ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με το flash.gr, η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή που αναδεικνύεται σε κομβικό πρόσωπο καθώς είχε κάνει και τις επαφές για την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν προ τριών εβδομάδων, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για την προεργασία της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, όταν σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές δέχθηκε τηλεφώνημα από τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος την κάλεσε σε κοινή συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.
Μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, ιδίως όταν αυτή η κρίση κινδυνεύει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Άρα, είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και άλλο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες μέρες με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί».
Συμβιβασμό θέλει η Γερμανία
Η Γερμανία θέλει να πέσουν οι τόνοι καθώς υπάρχουν μία σειρά ανοιχτά θέματα με την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, με το προσφυγικό, με την ένταση στην Μέση Ανατολή και δεν επιθυμεί νέα ένταση στο Αιγαίο. Η κ. Σουρανή προσήλθε στη συνάντηση και σύμφωνα με τις διαρροές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, αρκεί η Τουρκία να δώσει έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Τόνισε, δε, η κ. Σουρανή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να μπει στο τραπέζι είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. Καθ΄όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χέκερ με συνεχείς παραινέσεις τόνιζε την ανάγκη συνεννόησης και διευθέτησης των διαφορών.
Αυτές όμως από ότι φαίνεται δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος από την τουρκική πλευρά, όπως αποδείχτηκε χθες το απόγευμα με τον κ. Τσαβούσογλου να «καίει» τη συνάντηση δημοσιοποιώντας την. Κι αυτό γιατί λίγες ώρες νωρίτερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφασίστηκε ένα προσχέδιο σκληρών ευρωπαϊκών κυρώσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας.
Ο κ. Τσαβούσογλου θέλησε να δείξει ότι παρότι η τουρκική πλευρά προσήλθε σε διάλογο, οι Ευρωπαίοι προχωρούν σε κυρώσεις. Ο Νίκος Δένδιας που φέρεται να ήταν γνώστης όλων των βημάτων της κ. Σουρανή δήλωσε στο Star: «Αν η Τουρκία θέλει αυτό να εμφανίσει (την τριμερή) ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας