Γιώργος Γεραπετρίτης για Τσίπρα: Αν εγκρίνει τις ενέργειες του Παππά, να τον διατηρήσει στη θέση του
Το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις συναθροίσεις πολιτών είναι ισόρροπο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Status» της Θεσσαλονίκης, ενώ στο άλλο θέμα, αυτό των υποθέσεων Μιωνή, Καλογρίτσα κ.ο.κ., κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει καθαρή θέση, κι αν, μάλιστα, εγκρίνει τις ενέργειές του υπουργού του, Νίκου Παππά, να τον διατηρήσει στη θέση του τομεάρχη Οικονομίας. Η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη σε ηθικά ζητήματα, δεν είναι όλοι ίδιοι, διεμήνυσε εξάλλου ο υπουργός Επικρατείας.
Εισαγωγικά, για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τις πορείες και συναθροίσεις, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» του πλαισίου, πολλώ μάλλον που δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να μιλάμε για δικαίωμα όταν αυτό είναι αρρύθμιστο. Διερωτήθηκε μάλιστα, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει έστω ένας υπεύθυνος του φορέα που διοργανώνει την αντίστοιχη πορεία ή συνάθροιση. Αυτά είναι ζητήματα που έχουν λυθεί από δεκαετίες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επέμεινε ο Γ. Γεραπετρίτης.
Το νομοσχέδιο, υπογράμμισε, είναι ισόρροπο, υπό την έννοια ότι διαφυλάττει μεν το δικαίωμα αυτών που διαδηλώνουν αλλά και τα δικαιώματα των υπόλοιπων στην ελευθερία κίνησης και την οικονομική ζωή.
Αναλύοντας στη συνέχεια πτυχές του σχεδίου νόμου, παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να τηρείται ο κανόνας της αναλογικότητας, να συνεκτιμάται με άλλα λόγια το μέγεθος της πορείας/συνάθροισης. Πρόκειται για θέματα που λαμβάνονται υπόψη στο νομοσχέδιο π.χ. πορείες Πρωτομαγιάς και Πολυτεχνείου, αντιθέτως, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν 10-30 άτομα να κλείνουν όλο το οδόστρωμα.
Στο άλλο θέμα, των αποκαλύψεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι, αν ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς με τον Ν. Παππά, τότε θα πρέπει να τον διατηρήσει σε όλα τα αξιώματα, ιδίως αυτό του τομεάρχη Οικονομίας. Και, κορυφώνοντας την κριτική του προς την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι για εκείνον αποδεκτή η παράλληλη δομή δίπλα στην τότε κυβέρνηση με στόχο τον έλεγχο των «αρμών της εξουσίας», τότε να βγει να το πει. Αν πάλι την καταδικάζει, και πάλι να το δημοσιοποιήσει. Όμως, «τίποτε από τα δύο δεν έχουμε ακούσει», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη εμπλοκή της δικαιοσύνης στην υπόθεση Καλογρίτσα, σημείωσε ότι ήδη έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και ένα θέμα πολιτικής ευθύνης, η οποία δεν έχει αναληφθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Απαντώντας δε, στην κριτική της αντιπολίτευσης, ότι ο Χρ. Καλογρίτσας έγινε αίφνης για την κυβέρνηση αξιόπιστος μάρτυρας, αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πρέπει να απαντήσει πώς ο χρήσιμος τότε, επιχειρηματίας, σήμερα έχει γίνει αναξιόπιστος.
Κάνοντας, επιπλέον, λόγο για προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ χειραγώγησης των ΜΜΕ, θύμισε ότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα και ο πολιτικός κόσμος είχαν καταγγείλει την «αθέμιτη παρέμβαση» όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να επιβάλει τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, και μάλιστα σε μια εποχή ψηφιακής επανάστασης. Ορισμένα αγαθά, π.χ. ελευθερίες, δεν μπορεί να είναι αποτιμητά σε χρήμα, είπε ακόμη θυμίζοντας ότι ο διαγωνισμός Παππά ήταν πλειοδοτικός.
Ερωτηθείς, τέλος, για δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», ο υπουργός Επικρατείας έκανε εισαγωγικά λόγο για φθηνό, χυδαίο αντιπερισπασμό, διεμήνυσε ταυτόχρονα όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανένα τέτοιο φαινόμενο και δεν πρόκειται να καλύψει κανένα, όπως συμβαίνει στην απέναντι πλευρά, τόνισε. Σε ό,τι προκύψει θα είμαστε αμείλικτοι, δεν είναι όλοι ίδιοι, ήταν το, αυστηρό, μήνυμα του υπουργού Επικρατείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας