ΟΗΕ Συρία: Εγκλήματα πολέμου οι βομβαρδισμοί στο Ιντλίπ

ΟΗΕ Συρία: Εγκλήματα πολέμου οι βομβαρδισμοί στο Ιντλίπ
ΟΗΕ Συρία: Έκθεση του οργανισμού αναφέρει ότι οι βομβαρδισμοί των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Ιντλίπ συνιστούν έγκλημα πολέμου.

Στο Ιντλίπ της Συρίας έχει συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες πολέμου. Η κυβέρνηση Άσαντ με τη στήριξη της Μόσχας έχουν βομβαρδίσει ανηλεώς την περιοχή και πια η άλλοτε ακμάζουσα πόλη της Συρίας έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του Ιντλίπ, όπως συμβαίνει και με την υπόλοιπη χώρα, έχει πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς για να επιβιώσει.

Την επίθεση αυτή, ερευνητές του ΟΗΕ την χαρακτηρίζουν έγκλημα πολέμου, καθώς συριακά και ρωσικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες εναέριες επιθέσεις σε σχολεία, νοσοκομεία και αγορές της Ιντλίμπ. Τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν επίσης επιθέσεις από τζιχαντιστές.

Ερευνητές του ΟΗΕ σε έκθεσή τους τονίζουν πως αδιάκριτος βομβαρδισμός από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, πριν την κατάπαυση πυρός του Μάρτιο στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και ανάγκασε σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες να ξεσπιτωθούν.

Παράλληλα, η Ερευνητική Επιτροπή του Οργανισμού για τη Συρία σύμφωνα με το Reuters, καταλόγισε στην Χαγιάτ Ταχρίρι αλ Σαμ (HTS) ότι πυροβόλησε πυροβολικό σε μη στρατιωτικές περιοχές «χωρίς προφανή νόμιμο στρατιωτικό στόχο». Μαχητές της HTS βασανίστηκαν και εκτέλεσαν κρατούμενους, σημειώνει η έκθεση. Η συγκεκριμένη οργάνωση ελέγχει μέρος της βορειοδυτικής χώρας και κατηγορείται για στενή συνεργασία με την Τουρκία, που φέρεται να είχε στρατολογήσει μέλη της ως μισθοφόρους για τη Λιβύη.

«Αυτό που είναι σαφές από τη στρατιωτική εκστρατεία είναι ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τρομοκράτες παραβίασαν κατάφωρα τους νόμους του πολέμου και τα δικαιώματα των συριακών αμάχων», δήλωσε ο Πάολο Πινέιρο, πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής.

Η έκθεση, που καλύπτει το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 και βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από υπερπτήσεις και μαρτυρίες, εξετάζει 52 «εμβληματικές επιθέσεις» στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων 47 που αποδίδονται στη συριακή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Η εμπλοκή των Ρώσων

Σε αυτή την περίοδο τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα ενεπλάκησαν σε μία θανατηφόρα επιδρομή, στις 5 Μαρτίου, σε μια φάρμα πουλερικών κοντά στο Μαράτ Μισρίν, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, και σε τρεις βομβαρδισμούς δίπλα σε νοσοκομείο της πόλη Αρίχα, στις 29 Ιανουαρίου, ανέφερε η έκθεση. Η Ρωσία αρνείται τη συμμετοχή της στην τελευταία επίθεση.

Στην περιοχή παραμένουν μέλη ισλαμιστικών μαχητικών ομάδων και ομάδων της αντιπολίτευσης, πολλές από τις οποίες εγκατέλειψαν άλλα μέρη της Συρίας, αφού ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβε εδάφη από αυτούς, με τη βοήθεια της Ρωσίας.

«Η Επιτροπή έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου επιτιθέμενες σκόπιμα σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις πραγματοποιώντας αεροπορικές επιθέσεις», αναφέρει η έκθεση.

«Γυναίκες, άνδρες και παιδιά από τους οποίους πήραμε συνέντευξη είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τη φρικτή επιλογή να βομβαρδιστούν ή να φύγουν βαθύτερα σε περιοχές που ελέγχονται από την HTS, όπου παραβιάζονται ανεξέλεγκτα τα ανθρώπινα δικαιώματα… Οι πράξεις των μελών του HTS ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» τόνισε η Κάρεν Κόνινγκ Αμπουζάιντ, μέλος της επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play