Ρωσία για Αγιά Σοφιά: «Παρακολουθούμε την κατάσταση και αναμένουμε την απόφαση»
Με το θέμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος ασχολείται η διεθνής κοινότητα, με τη Ρωσία να προστίθεται στις χώρες που εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Όπως ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουλίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα «παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και αναμένει ότι η απόφαση για την «τύχη» της θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO».
«Καταρχήν, πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, από πολιτισμική και ιστορική άποψη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε αξιώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του μνημείου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και την προσβασιμότητάς του, θα είναι συμβατές με το καθεστώς που έχει θεσπίσει και υπαγορεύει ο διεθνής Οργανισμός» είπε η Ζαχάροβα και ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση.
Παρέμβαση και από τη Γαλλία:
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, ανέφερε πως η Αγία Σοφία «πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε όλους, ως ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας». Η τοποθέτηση από τη Γαλλία για την Αγία Σοφία έγινε μια ημέρα μετά την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει το σχέδιο του να μετατρέψει το ναό σε τζαμί.
Σημειώνεται πως χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 17 λεπτά, ενώ η απόφαση αναμένεται να βγει τις επόμενες 15 μέρες. Το δικαστήριο της γειτονικής χώρας κλήθηκε να αποφανθεί πάνω σε προσφυγή δύο ΜΚΟ που αιτήθηκαν τη συγκεκριμένη μετατροπή. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτές τις προσφυγές, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προϋποθέτει διοικητική απόφαση της κυβέρνησης. Με λίγα λόγια, όλα κρίνονται από το τι θα πει ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τις προηγούμενες ημέρες με επιστολή της προς τις αντιπροσωπείες των κρατών – μελών της UNESCO, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενημέρωσε για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση για την αλλαγή του status της Αγιά Σοφιάς, σχέδιο που αντιβαίνει στην, υπογεγραμμένη και από την Τουρκία, συμφωνία του 1972. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγιά Σοφιά δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος», επεσήμανε η κ. Μενδώνη, η οποία τόνισε: «Επιδιώκεται η απομείωση της αξίας και της παγκόσμιας ακτινοβολίας του μνημείου. Ένα μνημείο οικουμενικής αξίας, όπως η Αγιά Σοφιά, εργαλειοποιείται για να εξυπηρετήσει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Επιχειρείται η επιστροφή των συνθηκών του 15ου αιώνα στον 21ο».
Εν τω μεταξύ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ηχηρή παρέμβαση καλώντας την Άγκυρα να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά ως μουσείο. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσιτή σε όλους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Στη συνέχεια, η Άγκυρα, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία των πεποιθήσεων, σημειώνοντας πως οι ελευθερίες αυτές είναι εγγυημένες από το τουρκικό σύνταγμα και τους νόμους, για όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση. Ο κ. Ακσόι σημείωσε πως «Η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα» σημείωσε ο Ακσόι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας