Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί εμβόλιο
Δεν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού, όμως θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος προτού κάποιο εμβόλιο εφευρεθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μιλώντας μέσω βιντεδιάσκεψης σε βουλευτές της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι εάν ένα τέτοιο εμβόλιο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους.
«Θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο», τόνισε ο Τέντρος. «Δεν είχαμε ποτέ εμβόλιο για έναν κορωνοϊό. Επομένως, αυτό θα είναι, όταν ανακαλυφθεί—ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθεί, θα είναι το πρώτο», υπογράμμισε ο Τέντρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ έχει περισσότερους από 100 υποψηφίους για ένα εμβόλιο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. «Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο, η εκτίμησή (μας) είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα έτος. Εάν (οι προσπάθειες) επιταχυνθούν, θα μπορούσε αυτό να γίνει σε λιγότερο χρόνο, κατά έναν-δύο μήνες. Αυτό λένε οι επιστήμονες».
Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη
Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού παρουσιάζει ξανά αύξηση στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας των χωρών σε περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο αυτή η αύξηση που παρατηρείται μετά τα lockdown.
«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (…) 30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», επισήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη. «Σε ένδεκα από τις χώρες αυτές, η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια πολύ σημαντική αύξηση που, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα ωθήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού και πάλι στην Ευρώπη», συνέχισε χωρίς να κατονομάσει χώρες ούτε να αναφέρει αριθμούς.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.
Ο Κλούγκε χαιρέτισε εξάλλου την «ταχεία» αντίδραση χωρών όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ισραήλ μπροστά στην αύξηση των νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε «στα σχολεία, τα ανθρακωρυχεία και τις μονάδες παραγωγής τροφίμων» αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.
«Όταν εμφανίσθηκαν νέες ομάδες κρουσμάτων, ελέγχθηκαν με ταχείες και στοχευμένες επεμβάσεις», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΠΟΥ, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό και περιλαμβάνει 53 χώρες τόσο ετερόκλιτες όσο η Ρωσία και η Ανδόρα, αριθμεί επισήμως περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Αύξηση χρηματοδότησης από τη Γαλλία και τη Γερμανία
Στο μεταξύ, το Παρίσι και το Βερολίνο εξέφρασαν την πολιτική και οικονομική στήριξή τους προς τον ΠΟΥ στη μάχη του κατά της επιδημίας της covid-19, με τη Γερμανία να ανακοινώσει ότι θα συνεισφέρει περίπου φέτος στον οργανισμό ποσό ρεκόρ μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, που συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, δήλωσε ότι ο οργανισμός, που δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τις ΗΠΑ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, λαμβάνει την οικονομική και την πολιτική στήριξη που χρειάζεται.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε πως τα 500 εκατομμύρια ευρώ είναι «το υψηλότερο ποσό που έχουμε δωρίσει ποτέ» στον ΠΟΥ. «Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε έναν ΠΟΥ που να είναι ισχυρός, διαφανής και να λογοδοτεί», δήλωσε ο Σπαν. «Έναν ΠΟΥ ικανό να ηγηθεί και να συντονίσει την παγκόσμια απάντηση. Η Γαλλία δήλωσε πως θα δώσει 90 εκατομμύρια ευρώ σ’ ένα κέντρο έρευνας του ΠΟΥ στη Λιόν, καθώς και μια πρόσθετη συνεισφορά 50 εκατ. ευρώ.
«Πιστεύω αληθινά πως ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ έναν πολυμερή οργανισμό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Πιστεύω πως ο κόσμος δεν μπορεί να απαλλαγεί από εταίρους. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια απάντηση (στην Covid-19) και μόνο ο ΠΟΥ μπορεί να παράσχει αυτή την απάντηση». Περισσότεροι από 9,44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και 481.672 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας