Γεραπετρίτης: Ντόμινο απαξίωσης και ηθικής έλλειψης οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών
Το ηχητικό με τη συνομιλία του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό». «Η αλήθεια είναι ότι είναι μία διαδρομή, η οποία κάθε φορά μάς προσθέτει και ένα μονοπάτι καινούριο. Είναι ένα ντόμινο που δεν ξέρουμε πού καταλήγει».
Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ερώτηση εάν γνώριζε ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τα περί παράλληλης δομής εξουσίας και προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως σταματάει στον κύριο Παππά. Υπάρχει βεβαίως μία ανακριτική διαδικασία, η οποία θα έλθει και θα “κουμπώσει” περισσότερο τα πράγματα».
Δήλωσε πως βρίσκεται σε «καθεστώς μικρού σοκ»
Κληθείς, από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως βρίσκεται σε «καθεστώς μικρού σοκ. Αισθάνομαι ότι δεν βρίσκεται η κοινωνία σε αντίστοιχο σοκ, πράγμα το οποίο μου δημιουργεί μία παραδοξότητα, διότι τα φαινόμενα αυτά που προκύπτουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, συνομολογούνται σχεδόν, είναι πρωτόφαντα στην πολιτική ιστορία».
Έχουμε ένα φαινόμενο συγκροτημένης παράλληλης δομής εξουσίας, όπως ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, για να καταλήξει στο ότι «πρόκειται, ουσιαστικά, για μία δομή που υφίσταται και της οποίας γίνεται επιλεκτική αξιοποίηση ανάλογα με την περίσταση. Αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει…».
Σε ποια τρία σημεία εστιάζει ο υπουργός Επικρατείας;
Στη συνέχεια, εστίασε σε τρία σημεία: «Το πρώτο είναι ότι εδώ μιλούμε στην πραγματικότητα για μία συγκροτημένη λειτουργικά δομή, η οποία φαίνεται να ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση κυρίως στη δικαιοσύνη. Ξεχνάμε πολλές φορές ή προεξοφλούμε πράγματα. Ίσως το γεγονός ότι δεν έχουμε υποστεί την ένταση του σοκ οφείλεται στο ότι είχαμε προεξοφλήσει πολλά πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι ένα τέτοιο ζητούμενο».
Αυτό ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε πως είναι «κάτι που δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία». «Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός αυτού του ντόμινο απαξίωσης και ηθικής έλλειψης. Το γεγονός ότι βρίσκονται στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των πολιτικών».
«Για εμένα αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα τη χειρότερη μορφή ηθικής απαξίωσης της πολιτικής», στηλίτευσε, αναγνωρίζοντας ότι «όταν εκτίθεσαι στα δημόσια πράγματα, οφείλεις να έχεις μία πάρα πολύ μεγάλη ανοχή στο τι θα ακούσεις, ιδιαιτέρως στην αξιολόγηση των πράξεων και των παραλείψεών σου, αλλά δεν είναι δυνατόν με κανένα ηθικό τρόπο να μπαίνει σε αυτήν τη συζήτηση η οικογένειά σου», τόνισε.
Και, «το τρίτο και σημαντικό, που για εμένα έχει αξία, ίσως να μην έχει για τον πολύ κόσμο- είναι το ύφος της εξουσίας. Για μένα εξουσία σημαίνει και ένα υπόδειγμα προς την κοινωνία με τα λόγια και τις πράξεις σου. Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται μία εξουσία που έχει ένα αγοραίο ύφος και αυτό φαίνεται πως διαπερνά τις δομές μας, και εκεί είναι ένα ακόμη ζητούμενο: Έχουμε, λίγο, εμπεδώσει ότι όσοι εμπλέκονται με την εξουσία θα πρέπει να είναι και λίγο χαμηλότερου… ύφους. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει», συμπλήρωσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας