ΣΥΡΙΖΑ: Οκτώ μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζητούν ανοιχτό κεντροαριστερό κόμμα
Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα για την επόμενη μέρα και την πορεία που θα πάρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την ακρίβεια υπάρχουν δυο διαφορετικές φωνές. Η μια θέλει να μείνει το κόμμα στις ρίζες του, ενώ η άλλη πλευρά τονίζει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει κόμμα εξουσίας θα πρέπει να κάνει άνοιγμα προς την κεντροαριστερά. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα οκτώ μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος.
Κεντρικό ζητούμενο στην εφ’ όλης της ύλης πρωτοβουλία των στελεχών, τα οποία προέρχονται από τις ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που συμπορεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί θέση που διατυπώνουν για την ανάγκη ποιοτικού μετασχηματισμού, “με ταχύτερα και πιο γενναία βήματα”, σε ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης.
Κωδικοποιημένα οι υπογράφοντες Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ.Χατζησωκράτης και Δ. Χαλαζωνίτης από τη ΔΗΜΑΡ,Α. Λιάκος, Ν.Μουζέλης και Π.Παναγιώτου από την πρωτοβουλία “Γέφυρα” καθώς και οι Σπ. Δανέλλης και Ν. Μπίστης, οι οποίοι σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα των συντακτών αναμένεται να συγκροτήσουν το λεγόμενο Προοδευτικό Μεταρρυθμιστικό Ρέμα,τάσονται υπέρ της δημιουργίας ενός σύγχρονου – μαζικού κόμματος της αριστερής προοδευτικής παράταξης και κάνοντας αναφορά στον “πλούτο της πληθυντικής Αριστεράς” επισημαίνουν ότι ο “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα είναι κόμμα ιδεολογικής ενότητας, προσκολλημένο σε μια μόνο αριστερή παράδοση”.
Άλλα, όπως συνεχίζουν, θα συγκροτηθεί “πάνω στο έδαφος που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές αριστερών και προοδευτικών πολιτών” για να συνθέσει παραδόσεις όπως η κομμουνιστική, η σοσιαλιστική, η ανανεωτική, η ριζοσπαστική και η οικολογική, μαζί με τα κινήματα διερεύνησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων. Επιπλέον, ζητούν να υπάρξουν ευρύτερε κοινωνικές και πολιτικές συμπλεύσεις μέσα από προγραμματική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων “με τον αυτονόητο σεβασμό στην αυτονομία κάθε εταίρου”.
Θεωρούν δε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και εφικτό, εστιάζοντας στην ανάγκη ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Κίνημα Αλλαγής να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις, ετσι ώστε “αφού αποκαταστήσουν φυσιολογικές σχέσεις και συντονίσουν την αντιπολιτευτική τους δράση, να διερευνήσουν το πεδίο των προγραμματικών συγκλίσεων, όπως έγινε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Τα οκτώ στελέχη αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποτυπώνει τη δημοκρατική λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα και για τον λόγο αυτό εισηγούνται ότι στα εκλεγμένα όργανα δεν πρέπει να υπάρχουν “επετηρίδα και προνομιακές αφετηρίες”.
Εκφράζουν παράλληλα με διακριτικό, αλλά σαφή τρόπο τη στήριξη τους στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “στην πορεία αυτή είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί άφοβα η μεγάλη επιρροή και διείσδυση του Αλέξη Τσίπρα σε ευρύτερα πολιτικά ακροατήρια και να παγιωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει και στην οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος μας”.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν εξάλλου οι θέσεις που διατυπώνουν για τα Ελληνοτουρκικά , όπου υπογραμμίζουν ότι ο οδηγός στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα πρέπει να είναι ο τρόπος επίλυσης του Μακεδονικού ζητήματος και, όπως σημειώνουν “το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να διαπεράσει και να αποπροσανατολίσει όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας και να αποτελέσει -τηρουμένων των αναλογιών- οδηγό για το κρίσιμο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία“. Παρομοίως για το Κυπριακό δίνουν έμφαση στη σπουδαιότητα επανεκκίνησης του διαλόγου ανάμεσα στις δυο κοινότητες, ενώ αναφορικά με την Ευρώπη σχολιάζουν ότι απαιτείται” κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με αμοιβαιοποίηση των κινδύνων και μεταφορές πόρων στις πιο ευάλωτες χώρες”. Σφοδρή είναι τέλος η επίθεση που εξαπολύουν στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορούν ότι μένει προσκολλημένη στο μοντέλο της χρεοκοπίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας