Γαλλία – Τουρκία: Απάντηση Ερντογάν σε Μακρόν – Τον κατηγορεί για «επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη»
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με φόντο τη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατηγόρησε χθες στις 22 Ιουνίου τον Ερντογάν ότι παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη. Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε σήμερα και εξαπέλυσε την ίδια κατηγορία στον Μακρόν. Ο εμφύλιος στη Λιβύη συνεχίζεται μεταξύ των δυνάμεων της ΚΕΣ στην Τρίπολη – που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και στηρίζει η Τουρκία– και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
Τι υποστηρίζει η Άγκυρα
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η Γαλλία παίζει επικίνδυνα καθώς στηρίζει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Τρίπολης. «Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι αυτή που παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
«Αν ο Μακρόν έβαζε τη μνήμη του να λειτουργήσει και χρησιμοποιούσε τη λογική του, θα θυμόταν πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη οφείλονται στις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ που υποστηρίζει», συνεχίζει ο Ακσόι.
«Παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Τι δήλωσε ο Μακρόν
Χθες, Δευτέρα, ο Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία «παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. «Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα, εστιάζοντας όμως κατά κύριο λόγο στον ρόλο της Άγκυρας.
Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που δήλωσε το Σάββατο ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη, ο Μακρόν είπε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης έχει λόγο να ανησυχεί. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Η Γαλλία, αν και δημοσίως το αρνείται, κατηγορείται επίσης από την Άγκυρα και μερικούς αναλυτές ότι τον στηρίζει.
«Αυτό είναι ένα μεσογειακό θέμα που μας επηρεάζει γιατί σήμερα από τη Λιβύη κάθε μέρα άνδρες και γυναίκες τρέπονται σε φυγή από τη δυστυχία για να έρθουν στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία για πολύ καιρό να εισάγει Σύρους μαχητές στη Λιβύη, με δεδομένο ότι ξέρουμε;» Ο Μακρόν ζήτησε επίσης τον «τερματισμό της ξένης ανάμιξης και των μονομερών ενεργειών όσων ισχυρίζονται ότι κερδίζουν νέες θέσεις μέσω πολέμου» στη Λιβύη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας