Γεραπετρίτης: Ανασχηματισμός, εάν χρειαστεί, μετά την 1η Ιουλίου
Όταν «ανοίξει» η χώρα, την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε συνενώσεις ή διαχωρισμούς στα υπουργεία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτά δήλωσε ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα (15/6) σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. «Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση αυτές θα γίνουν μετά την 1η Ιουλίου «που θα ανοίξει η χώρα»
Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων με συνενώσεις και διαχωρισμούς. «Όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος. Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας.
Ελληνοτουρκικές Σχέσεις
Στη συνέχεια σχολίασε τις σχέσεις της Ελλάδας με την γειτονική χώρα επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θέλει τον διάλογο, αλλά κάθε διάλογος έχει κόκκινες γραμμές. «Εμείς θέλουμε την καλή γειτονία και τον διάλογο, αλλά χωρίς εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημείωσε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία της Ελλάδας «αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως όταν προσφύγεις εκεί, ενδεχομένως και να χάσεις κάποια πράγματα».
Να υπενθυμίσουμε ότι προηγήθηκε η συνέντευξή του πρωθυπουργού στο CNN που ανακοίνωσε επίσημα το άνοιγμα της χώρας στην τουριστική αγορά τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει με επιτυχία στην πανδημία
«Μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα»
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της Ελλάδας στην τουριστική αγορά τόνισε ότι η χώρα μας μελέτησε προσεκτικά χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό, ώστε να αποτιμήσει αντικειμενικά κάθε ενδεχόμενο: «Τον τελευταίο μήνα, κάθε άτομο που έχει φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα έχει υποβληθεί σε τεστ», είπε. «Δημιουργήσαμε μια αρκετά καλή βάση δεδομένων με στοιχεία για τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα και ήταν θετικοί στον ιό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υποβάλαμε σε τεστ περίπου 4.000 άτομα που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και είχαμε μόνο δύο θετικά κρούσματα, τα οποία μάλιστα αφορούσαν σε ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί. Έτσι, αν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες».
Ερωτηθείς πού «αποδίδει την επιτυχία» της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η χώρα μας έδρασε γρήγορα, ενίσχυσε το σύστημα υγείας και επικοινώνησε ξεκάθαρα τις επιλογές της στους πολίτες, οι οποίοι στη συνέχεια κέρδισαν τη μάχη με την επιδημία, καθώς ακολούθησαν τις συστάσεις των ειδικών. «Θέλω να εκφράσω στους πολίτες την πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη μου, διότι η επιτυχία μας οφείλεται κυρίως σε αυτούς», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η μάχη συνεχίζεται, καθώς ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.
Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση ταμείου ανάκαμψης συνάδει με τις θέσεις της Ελλάδας, αντανακλώντας τη φιλόδοξη νοοτροπία που οφείλει να έχει η Ευρώπη ώστε να ανακάμψει μετά την πανδημία. Συμπλήρωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η χώρα μας θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις, σε βάθος τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πόρους που θα αξιοποιηθούν σωστά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας