Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης – Ποια τα αίτια

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης – Ποια τα αίτια
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 1 στα 6 ζευγάρια, αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως τα υπογόνιμα ζευγάρια φτάνουν περίπου τις 350.000.

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών. Σημειώνεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με το sansimera.gr από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 1 στα 6 ζευγάρια, αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως τα υπογόνιμα ζευγάρια φτάνουν περίπου τις 350.000.

Η «υπογονιμότητα» ορίζεται ως η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να αποκτήσει τέκνο έπειτα από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία. Σύμφωνα με τον ορισμό της υγείας, όπως διατυπώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η υπογονιμότητα αποτελεί διαταραχή της υγείας και χρήζει αντιμετώπισης. Η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας θεωρούνται δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι πως η υπογονιμότητα αποτελεί πρόβλημα του ζευγαριού ως συνόλου και όχι μόνο της γυναίκας , όπως θεωρούσαν παλαιότερα.

Tα αίτια της υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα ενός ζευγαριού διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • σε αυτήν που οφείλεται σε κάποιο γυναικείο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να αφορά στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες , στο ενδομήτριο, στον τράχηλο ή στον κόλπο, όπως και σε διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας
  • σε αυτήν που οφείλεται σε κάποιον ανδρικό παράγοντα,
  • στην υπογονιμότητα άγνωστης αιτιολογίας , η οποία αποτελεί το 10-20% του συνόλου των περιπτώσεων κατά τις οποίες , παρά το ότι ο έλεγχος και οι εξετάσεις τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας είναι απολύτως φυσιολογικές , το ζευγάρι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί.

H υπογονιμότητα μιας γυναίκας σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Σε έρευνα του 2019, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας είχαν κατά μέσο όρο 18% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ενώ ο απόλυτος κίνδυνος ήταν 2% και 1,7% αντίστοιχα στις δύο ομάδες γυναικών.Όμως ο κίνδυνος καρκίνου είναι πολύ χαμηλός, μόνο 2%.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και υπογονιμότητα δρ Γκαγιάθρι Μουρουγκαπάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία για 64.345 γυναίκες, που είχαν διαγνωσθεί ως υπογόνιμες, από τις οποίες οι 1.310 εμφάνισαν καρκίνο (κυρίως του μαστού), καθώς επίσης στοιχεία για 3,13 εκατομμύρια γυναίκες χωρίς πρόβλημα γονιμότητας, από τις οποίες οι 53.116 εκδήλωσαν καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play