Κουμουτσάκος Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ασπίδα και υπόλογη
Στην πρόταση για τη ρήτρα ευελιξίας και έκτακτης ανάγκης, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχεδίου νόμου με το οποίο κυρώνεται η «συμφωνία για την έδρα μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα». «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ασπίδα και υπόλογη», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. «Δεν πρόκειται προφανώς για ένα αίτημα μόνιμης παρέκκλισης αλλά για μια πρόβλεψη, η οποία ζητάμε να συμπεριληφθεί στα κείμενα, με στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε χρονικά σημεία έκτακτων καταστάσεων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν τι θα είχε γίνει στον Έβρο πριν δύο μήνες, «αν δεν ήμασταν όλοι εκεί».
«Οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα γειτονεύουν με περιοχές που παράγουν κρίσεις, παράγουν εντάσεις και γι αυτό από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μαζικά προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι τα αυθόρμητα μεταναστευτικά κύματα, είναι και αυτό που βιώσαμε, μόλις δύο μήνες πριν. Μια πραγματική συνειδητή εργαλειοποίηση με υποκινούμενη μαζική μετακίνηση για παράνομη διέλευση – θα έλεγα διάρρηξη – των συνόρων μας από τρίτη χώρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτά τα φαινόμενα τα όλως εξαιρετικά, απρόβλεπτα και ακραία οδηγούν σε καταστάσεις που αντικειμενικά τα συστήματα που έχουν προβλεφθεί δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οδηγούνται σε κατάρρευση. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, εάν στον Έβρο οι συνοριοφύλακες, η Ελληνική Αστυνομία, όλοι μας δεν ήμασταν παρόντες δηλώνοντας τη βούλησή μας να προστατεύσουμε τα ελληνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θα περνούσαν 5.000 – 6.000- 10.000 άνθρωποι. Θα υπήρχε διαδικασία ασύλου;» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου.
Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρος «δεν ζητάνε μία λευκή επιταγή παρέκκλισης από το δίκαιο στο διηνεκές. Ζητούν σε καταστάσεις τέτοιες ακραίες και για όσο χρόνο αυτές κρατούν, να έχουν τη δυνατότητα μιας ευελιξίας στην πολιτική που θα εφαρμόσουν για να τις αντιμετωπίσουν».
«Δεν μπορεί να είμαστε ταυτόχρονα και ασπίδα και υπόλογοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και επέμεινε: «Έρχεται η ελληνική πρωτοβουλία να ζητήσει να νομοθετηθεί η εξαίρεση. Όχι η Ελλάδα να λειτουργήσει με έναν τρόπο παρά τα κείμενα, αλλά τα ίδια τα κείμενα να προβλέψουν τη δυνατότητα μιας ευελιξίας απόλυτα συνδεδεμένης με ακραίες καταστάσεις», γιατί η Ελλάδα «δεν μπορεί να είναι θεσμικά γυμνή» απέναντι σε καταστάσεις, όπως αυτή που αντιμετώπισε πριν από δύο μήνες. «Δεν είναι, προφανώς, ένα αίτημα μόνιμης παρέκκλισης, αλλά ένα στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει για τον χρόνο εκείνο και αποτρεπτικά. Ζητάμε, λοιπόν, να ρυθμιστεί νομικά αυτή η δυνατότητα, σε αυτές τις συνθήκες και για περιορισμένο χρόνο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας