Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν θέλουμε «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν θέλουμε «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα
Ευρωπαϊκή Ένωση: Καμία διάθεση να εμπλακεί σε έναν «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέτοχη σε ένα «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα λόγω των εκστρατειών παραπληροφόρησης που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού θέλει να μείνει η Ένωση. «Είπα στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών: ‘Μην ανησυχείτε, η Ευρώπη δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιονδήποτε ψυχρό πόλεμο με την Κίνα’», δήλωσε ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τη ‘συνάντησή” του μέσω βιντεοδιάσκεψης χθες, Τρίτη 9 Ιουνίου, με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής ΕΕ – Κίνας.

«Εργαζόμαστε ήδη από καιρό για την παραπληροφόρηση. Αρχίσαμε πριν από πέντε χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η παραπληροφόρηση αφορούσε επίσης πηγές με προέλευση την Κίνα, αλλά δεν κατευθύνθηκε εναντίον της Κίνας», εξήγησε ο Μπορέλ κατά την παρουσίαση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε υγειονομικά θέματα. «Η Ρωσία και η Κίνα είναι πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19. Διαθέτουμε αρκετές αποδείξεις», εξήγησε από την μεριά της η Βέρα Γιούροβα, Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης.

«Οι εκστρατείες αυτές εξασθενίζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον τομέα της υγείας και πρόκειται να ενισχυθούν κατά των εκστρατειών εμβολιασμού», προειδοποίησε η Γιούροβα.

«Όμως δεν είχαμε την ικανότητα εξαναγκασμού», παραδέχθηκε ο Ζοσέπ Μπορέλ και εξήγησε: «Πόσο μάλλον που οι ρωσικές και οι κινεζικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι υπεύθυνες για αυτές τις εκστρατείες» επειδή τα ΜΜΕ που τις διακινούν «είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις». Παράλληλα, δήλωσε πως έλαβε χθες διαβεβαιώσεις από τον Κινέζο υπουργό ότι η Κίνα «δεν έχει στρατιωτικές φιλοδοξίες». «Τα λόγια μετρούν στη διπλωματία αλλά τα γεγονότα μετρούν ίσως περισσότερο. Έχουμε πλήρη συνείδηση στην Ευρώπη πως η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες», υπογράμμισε ωστόσο. «Ένα πράγμα είναι αυτό που λένε οι Κινέζοι. Ένα άλλο είναι η γνώση μας των γεγονότων», κατέληξε.

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδιδόταν στην Κίνα από τον Αύγουστο:

Την ίδια ώρα, έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που βασίσθηκε σε δορυφορικές εικόνες από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία, καθώς και στα δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ υποστηρίζει πως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να διαδιδόταν στην Κίνα ήδη από τις αρχές Αυγούστου του 2019.  «Η αύξηση της κίνησης στα νοσοκομεία και τα δεδομένα από έρευνες για συμπτώματα στις μηχανές αναζήτησης στην Γουχάν προηγήθηκαν της καταγεγραμμένης έναρξης της πανδημίας τον Δεκέμβριο 2019. Ενώ δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν η αύξηση του όγκου αφορούσε άμεσα τον νέο ιό, τα στοιχεία μας υποστηρίζουν άλλη πρόσφατη εργασία που έδειξε ότι η εμφάνιση (του ιού) σημειώθηκε πριν από την ταυτοποίησή του στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν επίσης την υπόθεση ότι ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο στη νότια Κίνα και ενδεχομένως κυκλοφορούσε ήδη όταν εμφανίσθηκαν οι εστίες μόλυνσης στην Γουχάν», αναφέρει η έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play