Έτσι θα είναι πια τα γραφεία στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

Έτσι θα είναι πια τα γραφεία στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου
Εταιρείες - κολοσσοί με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων τους προχωρούν σε αλλαγές στους χώρους εργασίας. Επιστρέφουν τα ατομικά γραφεία, τα γραφεία με πλέξιγξκλας, με τις εταιρείες να ψάχνουν λύσεις για να περιορίσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο την απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Η πανδημία του κορωνοιού αναμφισβήτητα έχει αλλάξει τα δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε σε παγκόσμιο με επίπεδο, μια νέα κανονικότητα έχει κάνει την είσοδο της, νέοι κανόνες και μέτρα που πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε και μια νέα συμπεριφορά απέναντι στον ιό, στους εαυτούς μας αλλά και στους συμπολίτες μας. Με γνώμονα τα παραπάνω, εταιρείες – κολοσσοί εισάγουν μια νέα μέθοδο για να διατηρήσουν την ασφάλεια των υπαλλήλων τους. Πέρα λοιπόν από τις μάσκες, τα αντισηπτικά, τον καθαρισμό των κλιματιστικών συστημάτων και τον καλό φυσικό αερισμό των χώρων, εισάγεται πλέον η αντίληψη οι χώροι εργασίας χρειάζονται πλήρης αναδιάταξη στους χώρους με σκοπό να μειωθεί όσο αυτό είναι εφικτό, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Πιο αναλυτικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το news.gr. έχει ανοίξει σε όλη την κλίμακα, από τις μικρές νεοφυείς εταιρείες (start-ups) μέχρι τους γίγαντες της Γουόλ Στριτ, μία συζήτηση μεταξύ επιχειρηματιών, εργαζομένων, εταιρειών ντιζάιν και επίπλων, καθώς και ειδικών σε θέματα επαγγελματικής υγείας για το πώς πρέπει να αναδιαμορφωθούν οι χώροι εργασίας εν μέσω πανδημίας. Ο ιός είναι πιθανό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», να σηματοδοτήσει το τέλος των τεράστιων «κοινοβιακών» γραφείων και την επιστροφή στην παλιά καλή εποχή των μικρών κλειστών γραφείων, τα οποία ουκ ολίγοι πάντα νοσταλγούσαν. Άλλωστε, διάφορες έρευνες έχουν, ήδη, δείξει ότι πολλοί εργαζόμενοι χρειάζονται περισσότερη ησυχία και ιδιωτικότητα για να είναι παραγωγικοί όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Oι εταιρείες ψάχνουν λύσεις

Η εταιρεία επαγγελματικών επίπλων Knoll ανακοίνωσε ότι  δέχεται καθημερινά μηνύματα από αγχωμένους πελάτες που αναζητούν τρόπους να κάνουν τους χώρους εργασίας τους πιο ασφαλείς. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Knoll, Τρέισι Γουίμερ, «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο ίδιο γραφείο. Οι επιχειρήσεις αισθάνονται πως πρέπει να αντιμετωπίσουν τον φόβο στη ρίζα του». Έτσι αυτό σημαίνει λιγότερα κοινά γραφεία με υπαλλήλους πολύ κοντά τον έναν στον άλλο (ούτε κατά διάνοια σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων), κατάργηση των εταιρικών «μπουφέδων» ή των ασφυκτικών συσκέψεων και συστηματική εργασία ενός μέρους του προσωπικού με τηλεργασία. Επίσης, ευρύτερη χρήση υλικών με αντιμικροβιακές ιδιότητες, όπως ο χαλκός, αλλά και αλλαγές στα συστήματα κλιματισμού ώστε να μη «στοχεύουν» τα γραφεία, γιατί -όπως έχει δείξει και κινεζική έρευνα- το ρεύμα αέρα μπορεί να μεταφέρει σε αρκετά μέτρα απόσταση τον ιό που εκκρίνεται από κάποιον άρρωστο εργαζόμενο.

Παράλληλα μερικές εταιρείες βλέπουν να επιστρέφει το ατομικό γραφείο (τύπου cubicle) με διαφανή διαχωριστικά. Ήδη, εταιρείες επίπλων στην Καλιφόρνια τα διαφημίζουν με μηνύματα όπως «Μείωση της επαφής πρόσωπο-με-πρόσωπο. Κοινωνική αποστασιοποίηση στην πράξη». Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας παραμένει πάντα η διαφύλαξη των ανθρώπων, όσο ο ιός παραμονεύει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play