Τζορτζ Φλόιντ: Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του
Τζορτζ Φλόιντ: Συγκλονιστικά είναι τα λόγια του Αφροαμεριανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεσότα λίγο πριν πεθάνει από ασφυξία με το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού να τον πιέζει ασφυκτικά στο λαιμό. “Το πρόσωπό μου δεν έκανα κάτι σοβαρό, φίλε σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω, σε παρακαλώ, φίλε σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω. Το πρόσωπό μου, σήκω από πάνω μου δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω σε παρακαλώ διάολε, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω θα… δεν μπορώ να κουνηθώ, μαμά, μαμά, δεν μπορώ τα γόνατά μου, τελειώνω, σβήνω, το στομάχι μου πονάει, όλα πονάνε, λίγο νερό παρακαλώ, παρακαλώ, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω, αστυνόμε, μη με σκοτώσεις, θα με σκοτώσουν, έλα τώρα, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω, με σκοτώνουν, με σκοτώνουν, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω, σας παρακαλώ, παρακαλώ, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω”.
Την ίδια ώρα χάος επικρατεί σε όλην την χώρα:
Με το κύμα οργής να φουντώνει και τις διαμαρτυρίες να μαρτυρούν απογοήτευση μεγάλου ποσοστού της αμερικανικής κοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως στην Εθνοφρουρά να ενεργοποιηθεί σε 17 πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες η Ουάσινγκτον, η Καλιφόρνια, η Μινεσότα, το Κολοράντο, το Τέξας, το Κάνσας και η Τζόρτζια. Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές. Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη της Καλιφόρνια που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες. Η οργή που σάρωσε τις ΗΠΑ μετά την δολοφονία προκάλεσε βίαια επεισόδια που συνοδεύθηκαν από λεηλασίες και εμπρησμούς στη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Ντάλας, το Λας Βέγκας, το Σιάτλ, το Μέμφις, την Ατλάντα, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, το Πόρτλαντ, το Σικάγο, και την Ουάσινγκτον, με την αστυνομία να κάνει ευρεία χρήση χημικών, και να απωθεί τους διαδηλωτές με σφαίρες καουτσουκ. Το σύνθημα των διαδηλωτών που έχουν κατακλύσει πολλούς δρόμους των Πολιτειών είναι «Black Lives Matter» και «I Can’t Breathe». Πρόκειται για τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ πριν ξεψυχήσει κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.
Η υφήλιος στο πλευρό των διαδηλωτών:
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χτες στη καρδιά του Λονδίνου, στη Βρετανία, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Αμερικανούς διαδηλωτές. Φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Χωρίς δικαιοσύνη! Χωρίς ειρήνη!» και κραδαίνοντας πλακάτ με τη φράση: «Πόσα περισσότερα;», στην πλατεία Τραφάλγκαρ, οι διαδηλωτές αγνόησαν τους κανόνες που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ένταση προκλήθηκε έξω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη βρετανική πρωτεύουσα, με την εφημερίδα «Daily Mail» να επισημαίνει ότι οι αρχές προέβησαν τουλάχιστον σε 23 συλλήψεις στο Λονδίνο.
Hundreds of people demonstrate outside US Embassy in London against death of unarmed black man George Floyd in Minneapolishttps://t.co/p7Td5zzOkz pic.twitter.com/zK10XuRLJ3
— BBC News (UK) (@BBCNews) May 31, 2020
Στη Δανία, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την αμερικανική πρεσβεία κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα:«Σταματήστε να σκοτώνετε τους μαύρους». Το Σάββατο, διαδηλωτές κατέκλυσαν το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο με το σύνθημα: «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» ενώ χθες εκατοντάδες Γερμανοί ξεχύθηκαν στην περιοχή Kreuzberg κραδαίνοντας πλακάτ όπως «Η σιωπή είναι βία», «Οι αστυνομικοί είναι υπόλογοι» και «Ποιος αναλαμβάνει δράση όταν δολοφονούν οι αστυνομικοί;» Στην Ιταλία, ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Corriere della Sera», Μάσιμο Γκάτζι γράφει σε άρθρο του ότι η αντίδραση στη δολοφονία του Φλόιντ ήταν «διαφορετική» από τις προηγούμενες περιπτώσεις Αφροαμερικανών που έχασαν την ζωή τους από αμερικανικά πυρά. «Υπάρχουν μαύρα κινήματα που δεν κηρύττουν πλέον τη μη βίαιη αντίσταση», έγραψε ο Γκάτζι υπογραμμίζοντας την προειδοποίηση του κυβερνήτη της Μινεσότα ότι «οι αναρχικές και λευκές εθνικιστικές ομάδες προσπαθούν να τροφοδοτήσουν το χάος». Σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν το χάος και τη βία των αμερικανικών διαδηλώσεων, εν μέρει για να υπονομεύσουν την κριτική των Αμερικανών αξιωματούχων προς τα έθνη τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας