Άννα Βούλγαρη: Η απαγωγή, η λατρεία για την Ελλάδα και η ζωή σαν παραμύθι

Άννα Βούλγαρη: Η απαγωγή, η λατρεία για την Ελλάδα και η ζωή σαν παραμύθι
Άννα Βούλγαρη: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Άννα Βούλγαρη: Η είδηση του θανάτου της Άννας Βούλγαρη της χρυσής κληρονόμου του Ιταλικού Οίκου Bvlagri σε ηλικία 93 ετών, σκόρπισε θλίψη σε Ελλάδα και Ιταλία. Ο θάνατός της ήρθε να μας θυμίσει την πορεία που είχε κάνει ο Σωτήρης Βούλγαρης από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας στη Ρώμη, δημιουργώντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands στον χώρο του κοσμήματος και των ασημικών. Αλλά και την ιστορία ζωής της ίδιας της Άννας η οποία είχε πέσει θύμα απαγωγής μαζί με τον γιο της Τζιόρτζιο το 1983. Μια ζωή που θα μπορούσε να αποτελέσει και σενάριο Χολιγουντιανής ταινίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στα πλούτη, σπούδασε σε ιδιωτικό σχολείο και έμαθε να μιλά ελληνικά γιατί όπως έλεγε και ο πρόγονός της Σωτήρης Βούλγαρης “οι ρίζες μας είναι η αρχή και το τέλος μας”.

Έχοντας κλείσει τα 50 της χρόνια και συγκεκριμένα σε ηλικία 56 ετών έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με τον 17χρονο γιο της Τζιόρτζιο. Ήταν ένα μουντό απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου του 1983 όταν απήχθη και ενώ επέστρεφε στην έπαυλη που είχε η οικογένειά της στην Απρίλια, μια περιοχή όπου δήμαρχος ήταν ο σύζυγός της, Φράνκο Καλισόνι. Οι δυο ληστές και απαγωγείς την έβαλαν με τη βια σε ένα Fiat 132 που είχαν κλέψει λίγο νωρίτερα από την οικογένεια του θύματος.

Την ίδια ώρα απήγαγαν και τον γιο της, Τζιόρτζιο. «Μας κράτησαν ομήρους στο πάτωμα και στο κρύο σε ένα βουνό για 35 ολόκληρες μέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι απαγωγείς ήταν ληστές από τη Σαρδηνία και αυτό που απαίτησαν ήταν λύτρα για να αφήσουν ελεύθερη την Άννα και τον Τζιόρτζιο. “Οι απαγωγείς ήταν από τη Σαρδηνία. Φονιάδες. Έκοψαν το αυτί του παιδιού μου με ένα μαχαίρι, προκειμένου να πάρουν τα λύτρα. Ήταν, όμως, δυνατός και δεν φώναξε. Η οικογένειά μου πλήρωσε τους απαγωγείς 4 δισεκατομμύρια λιρέτες, δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ. Δυο φίλοι της κόρης μου τους έδωσαν τα χρήματα σε τέσσερα σακιά”, είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της.

“Δεν υπάρχει πληγή που να µην τη γιατροπορέψει ο χρόνος. Αυτό, όµως, που δεν µπορεί ποτέ να κάνει είναι να σβήσει τις ουλές. Απλά συνηθίζεις να ζεις με αυτές. Έχασα δέκα χρόνια από τη ζωή μου. Ήταν τρομερό. Μετά από αυτή την περιπέτεια που πέρασα αποφάσισα να αποσυρθώ από τον χώρο. Ο Τζιόρτζιο είχε υποστεί σοβαρή λοίμωξη από τον ακρωτηριασμό του αυτιού του και χρειάστηκαν 5 επεμβάσεις στις ΗΠΑ για να αποκατασταθεί, ενώ εγώ ήμουν γεμάτη πληγές σε όλο το σώμα από την κακομεταχείριση των φονιάδων” θα πει στην ίδια συνέντευξη.

Η Άννα Βούλγαρη λάτρευε την Ελλάδα και δεν περνούσε ούτε ένα καλοκαίρι που να μην έρθει στην ιδιαίτερη πατρίδα της για να κάνει διακοπές με την οικογένειά της. Εκεί, στο όμορφο χωριό της Θεσπρωτίας ξεκίνησε άλλωστε ο παππούς της την ενασχόληση με τα κοσμήματα για να φτάσει κάποια στιγμή να γίνει μία διεθνής φίρμα με εκατομμύρια θαυμαστών των δημιουργιών του ανά τον κόσμο.Σύμφωνα με το paramythia online.gr η Άννα Βούλγαρη ακόμα και στα τελευταία χρόνια της ζωής της, επισκεπτόταν κάθε χρόνο incognito την Παραμυθιά και τα νερά του Ιουνίου, ενώ δεν δεν παρέλειπε με κάθε ευκαιρία να μιλά και να διαφημίζει με τα καλύτερα λόγια, την πόλη από την οποία ο παππούς της ξεκίνησε την αυτοκρατορία των κοσμημάτων.

Ήταν μητέρα τριών παιδιών, ενώ από τις τελευταίες φορές που είχε έρθει στην Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2019, όπου συναντήθηκε με ανθρώπους του δήμου Παραμυθιάς για να ενημερωθεί για τα σχέδια αξιοποίησης του πρώην δημοτικού σχολείου που είχε προσφέρει στην πόλη ο Σωτήριος Βούλγαρης. Μάλιστα τότε είχε δείξει ενδιαφέρον ώστε να συμμετέχει η οικογένεια στην αίθουσα που θα είναι αφιερωμένη στον οίκο, με την ίδια την Άννα Βούλγαρη να θέλει να μάθει τα σχέδια της μετατροπής του ιστορικού κτηρίου σε κέντρο τέχνης, πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Οίκος BVLGARI – Από την Παραμυθιά στην Ρώμη

Η ιστορία της BVLGARI έχει έντονο άρωμα Ελλάδας, μιας και οι ρίζες της φθάνουν βαθιά στην ελληνική ηπειρωτική γη και συγκεκριμένα στους Καλαρρύτες Τζουμέρκων, εκεί που ο Σωτήρης Βούλγαρης το μοναδικό παιδί από τα υπόλοιπα δέκα που γέννησε η μητέρα του επέζησε. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1857 και γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη. Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα.

Η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου. Όπως μας ενημερώνει η mixanitouxronou, το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων κληρονόμησε από τον παππού του και ο Σωτήρης που μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Την περίοδο εκείνη η Παραμυθιά και άλλα χωριά της περιοχής αντιμετώπιζαν προβλήματα από τους Τούρκους. Οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασε την οικογένεια Βούλγαρη να μετακομίσει στην κοντινή Κέρκυρα.

Στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού, άνοιξαν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα και ο Σωτήρης γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο. Το 1880 ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον Κρέμο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Νάπολη και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά. Η έντονη εγκληματικότητα της πόλης δημιούργησε πρόβλημα στο κοσμηματοπωλείο. Έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκαν να το κλείσουν .

Μετακόμισαν στην Ρώμη. ‘Εφτιαχναν βραχιόλια και σκουλαρίκια και τα πουλούσαν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό. Άνοιξαν καινούργιο μαγαζί στην οδό Βία Σιστίνα, και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop», όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς. Έπειτα από διαφωνίες, οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους και ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση. Μεταφέρθηκε στην οδό Βία Κοντότι και άνοιξε το γούρικο μαγαζί, που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία. Μέχρι το 1897 αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, με τν βοήθεια των παιδιών του, Τζιότζιο και Κωνσταντίνο, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Μετά τον θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη το 1932, τα παιδιά με όρεξη και δημιουργικότητα, ανέλαβαν εξολοκλήρου την επιχείρηση. Έως τη δεκαετία του ’70, η BVLGARI είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου αποκτώντας παγκόσμια φήμη. Τα κοσμήματα εμπνευσμένα από την ιταλική αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, έγιναν τα αγαπημένα αξεσουάρ των βασιλικών οικογενειών και των αστέρων του Χόλιγουντ.

Η Μέριλιν Μονρόε, η Σοφία Λόρεν έχουν φορέσει τα πολυτελή κοσμήματα του οίκου. Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, όταν αγόρασε ένα σμαραγδένιο δακτυλίδι στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είχε πει: «Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ τη μπύρα, αυτή μου έμαθε τη BVLGARI». Η οικογένεια δεν ξέχασε το τόπο της καταγωγής της και κατά καιρούς έκαναν δωρεές για την ανέγερση σχολείου, μουσείου και σχολής χρυσοχοΐας στην Παραμυθιά. Τα αδέρφια, παρόλο που αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, βοήθησαν αρκετούς Έλληνες που βρίσκονόταν στην Ιταλία. Στο σπίτι τους στη Ρώμη βρήκαν καταφύγιο πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες, αλλά και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play