Νότης Μηταράκης για άσυλο: Σεβόμαστε μεν τα δικαιώματα των αιτούντων, προστατεύουμε δε τους πολίτες της χώρας
Νότης Μηταράκης για άσυλο: O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τόνισε, ότι σεβόμαστε απολύτως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο αλλά έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα σύνορα και τους πολίτες της χώρας μας.
Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την επεξεργασία των άρθρων του νομοσχεδίου και απαντώντας σε φορείς που είχαν εκφράσει νωρίτερα τη γνώμη τους, αλλά και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά: “Η χώρα μας σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, τα οποία γίνονται απολύτως σεβαστά. Δεν άκουσα όμως για τα δικαιώματα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Δεν άκουσα για την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προστατέψει τα σύνορα και τους πολίτες της” είπε ο κ. Μηταράκης.
Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη για τις 125.000 εκκρεμείς υποθέσεις (αιτήσεων ασύλου) ανέφερε ότι είναι πλέον 105.000 και ότι σύντομα θα είναι λιγότερες. Όπως εξήγησε, ενισχύθηκε η υπηρεσία Ασύλου, η οποία “διατηρεί” τον ίδιο μετακλητό διευθυντή Ασύλου και την ίδια μετακλητή διευθύντρια της αρχής Προσφυγών που – όπως είπε – είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο θέμα της διασφάλισης διερμηνείας, που έθιξαν νωρίτερα οι φορείς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι συνεργαζόμαστε με την “Μετάδραση” και ότι υπογράψαμε σύμβαση με διεθνή οργανισμό για επιπλέον διερμηνείς.
Σημείωσε ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, που αιτούντες ισχυρίζονται ότι μιλάνε μια γλώσσα “που δεν υπάρχει ούτε στην Γκουγκλ” ενώ, “ούτε η πρεσβεία χώρας τους δεν αναγνωρίζει αυτή τη γλώσσα”, αλλά αρνούνται να κάνουν τη συνέντευξη, “Για την αποφυγή της καταχρηστικής άσκησης” του δικαιώματος, μπήκε η έννοια της “εύλογης” κατανόησης, είπε ο κ. Μηταράκης.
Όσο για τους προβληματισμούς ότι η διοικητική κράτηση επεκτείνεται, ο κ. Μηταράκης είπε ότι επιβάλλεται, όπου δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, οι οποίες να διασφαλίζουν την επιστροφή αυτών που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Ειδικότερα, για τα άρθρα 56 και 59 και την αναγκαία γνωμοδότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είπε ότι το άρθρο 56 είναι παράταση διάταξης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και το άρθρο 59 είναι η αλλαγή διάταξης που επίσης είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον χαρακτηρισμό κάποιων διαγωνισμών με ειδικές προϋποθέσεις, που πρέπει να μείνουν απόρρητες, για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, για αυτές “έχει εκφράσει γνώμη” η ΕΑΑΔΗΣΥ, και ότι έχει θέσει και όρους, όταν προκύπτουν συμβάσεις από τη χρήση αυτών των άρθρων.
“Και αυτές οι οδηγίες θα ακολουθηθούν κατά γράμμα” τόνισε ο κ. Μηταράκης. Προανήγγειλε μάλιστα νομοθετική βελτίωση για την ενημέρωση της Βουλής εάν προκύπτουν απόρρητες δαπάνες ώστε να κρίνουν οι βουλευτές εάν αυτές είναι σύμφωνες με τους στόχους του υπουργείου για μείωση των ροών και την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών..
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός τόνισε το σοβαρό ζήτημα της σύντμησης των προθεσμιών τόσο στον Α’ όσο και στο Β’ εξέτασης του αιτήματος ασύλου, ιδίως για τις περιπτώσεις όσων προέρχονται από χώρες του καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής και τρίτων χωρών αλλά και για όσους το αίτημα τους εξετάζεται στα νησιά. “Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει ομαδικές απορρίψεις και η χώρα θα καταδικαστεί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν” προέβλεψε ο κ. Ψυχογιός.
Επίσης, σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, τόνισε ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζεται αυστηροποίηση στην πολιτική ασύλου, αλλά έμφαση στην ιατρικά και επιδημιολογικά τεκμηριωμένη φροντίδα ανθρώπων που αποτελούν τον ορισμό της ευαλωτότητας και που η υγεία τους, αλλά και η Δημόσια Υγεία, βρίσκονται σε κίνδυνο. Η επιτροπή υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την αρχή του νομοσχεδίου με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίζουν “υπέρ” και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν “κατά”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας