Απίστευτη αποκάλυψη για τον κορωνοϊό
Μια ξένη μελέτη εκτιμά ότι ο αριθμό των μολύνσεων από κορωνοϊό είναι 50 φορές πιο μεγάλος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία την ώρα που αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ που βασίζονται σε κιτ αντισωμάτων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ιστοσελίδα nature.com, οι εκτεταμένες δοκιμές αντισωμάτων σε μια κομητεία της Καλιφόρνιας αποκάλυψαν πολύ υψηλότερο επιπολασμό λοίμωξης από κορωνοϊό απ’ότι ήταν τα επίσημα στοιχεία. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι ο ιός είναι λιγότερο θανατηφόρος από τις τρέχουσες εκτιμήσεις των παγκόσμιων περιπτώσεων και των αριθμών θανάτου.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των κιτ που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες μελέτες, επειδή τα περισσότερα δεν έχουν αξιολογηθεί αυστηρά για να επιβεβαιώσουν ότι είναι αξιόπιστα. Μια ανάλυση του αίματος περίπου 3.300 ανθρώπων που ζούσαν στην κομητεία Santa Clara στις αρχές Απριλίου διαπίστωσε ότι 1 στους 66 ανθρώπους είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2.
Με βάση αυτό το εύρημα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μεταξύ 48.000 και 82.000 περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων της κομητείας είχαν μολυνθεί με τον ιό εκείνη την εποχή. Αριθμοί που έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον επίσημο αριθμό περιπτώσεων αφού στις αρχές Απριλίου οι αρχές έκαναν λόγω για περίπου 1.000 άτομα.
Τι γίνεται με τα τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό;
Σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες έτσι ώστε να διαπιστωθεί το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού από τις χώρες που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό ενώ έρευνες διεξάγει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την πιο γνωστή έρευνα να έχει την κωδική ονομασία “Αλληλεγγύη II”. Στις περισσότερες έρευνες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Nature.com χρησιμοποιούνται κιτ αντισωμάτων για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού μέσω δειγμάτων αίματος. Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων για τον covid-19 αποκαλύπτει ότι ένα άτομο είχε μολυνθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα παρόλο που δεν είχε εκδηλώσει συμπτώματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς για να καταλάβουν οι επιστήμονες την διάδοση του ιού θα πρέπει να εξετάσουν και πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, τα συμπτώματα αλλά και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και μέσω αυτών των πληροφοριών μπορεί κανείς να καταλάβει τον ρόλο για παράδειγμα των παιδιών στην διάδωση της λοίμωξης αλλά και το κομμάτι εκείνο που αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. «Αυτός είναι ένας πολύ φθηνός τρόπος για να πάρετε μια απίστευτη ποσότητα πληροφοριών», λέει η Jayanta Bhattacharya, οικονομολόγος υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Μια παρόμοια μελέτη είχε γίνει στις 9 Απριλίου στην Γερμανία όπου σε ένα χωριό 12.000 ατόμων εξετάστηκαν περίπου 500 και διαπιστώθηκε ότι ένας στους εφτά είχε μολυνθεί με τον κορωνοϊό. Οι Γερμανοί ερευνητές αναζήτησαν, επίσης ενεργές λοιμώξεις, χρησιμοποιώντας διαγνωστικά τεστ βάσει της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, και όταν αυτά τα στοιχεία συνδυάστηκαν με εκείνα που είχαν αντισώματα, εκτίμησε ότι το συνολικό ποσοστό μόλυνσης της πόλης ήταν 15%.
Αλλά αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει σε όλη τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ιολόγο Christian Drosten, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου ιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο, επειδή πολλοί άνθρωποι στην πόλη γιόρτασαν σε ένα καρναβάλι τον Φεβρουάριο.
Δοκιμές Κορωνοϊού: οι ερευνητές κυνηγούν νέα διαγνωστικά για να καταπολεμήσουν την πανδημία
Το γεγονός ότι μελέτες εντόπισαν πολύ υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από ό, τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία δεν προκαλεί έκπληξη, λέει ο Peter Collignon, ιατρός και μικροβιολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Ο ιός είχε εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μέρη της Ευρώπης για τουλάχιστον ένα μήνα προτού εντοπιστεί ότι εξαπλώνεται στην κοινότητα.
Αλλά ο Collignon σημειώνει ότι οι εμπορικές δοκιμές αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν και στις μελέτες αξιολογήθηκαν με τη χρήση μόνο ενός μικρού αριθμού ατόμων, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Τα κιτ αντισωμάτων δεν χρησιμοποιούνται μόνο για μελέτες πληθυσμού. Τα κιτ διατίθενται επίσης στην αγορά για δοκιμή εάν τα άτομα είχαν την ασθένεια . Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι περισσότερες δοκιμές δεν έχουν αξιολογηθεί αυστηρά για να διασφαλιστεί ότι είναι αξιόπιστες.
Πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός;
Οι οροσκοπικές έρευνες μπορούν επίσης να παρέχουν μια καλύτερη εκτίμηση για το πόσο θανατηφόρος είναι ένας ιός, χρησιμοποιώντας ένα μέτρο γνωστό ως ποσοστό θνησιμότητας λοίμωξης (IFR) – το ποσοστό όλων των λοιμώξεων, όχι μόνο εκείνων που επιβεβαιώνονται μέσω κλινικών δοκιμών, που οδηγούν σε θάνατο.
Ένα ακριβές IFR μπορεί να βελτιώσει τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Εάν μια ασθένεια αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρα από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, αυτό θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα που εισήχθησαν για τον περιορισμό της και τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους, λέει ο Neeraj Sood, οικονομολόγος υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ξεχωριστής μελέτης αντισωμάτων στο Λος Άντζελες και είναι επίσης συν-συγγραφέας στη μελέτη Santa Clara. «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση των ασθενειών, αλλά ταυτόχρονα έχουμε αυξημένη ανεργία στις ΗΠΑ λόγω των προληπτικών μέτρων, οπότε υπάρχει μια ανταλλαγή εδώ», λέει.
Η ομάδα της Santa Clara στην Καλιφόρνια υπολόγισε ένα IFR για την πολιτεία 0,1-0,2%, το οποίο θα ισοδυναμούσε με περίπου 100 θανάτους σε 48.000-82.000 μολύνσεις. Από τις 10 Απριλίου, ο επίσημος αριθμός θανάτων της κομητείας ήταν 50 άτομα. Το IFR της μελέτης είναι χαμηλότερο από το IFR που χρησιμοποιείται σε μοντέλα από ερευνητές του Imperial College London, το οποίο υπολόγισε ότι το IFR για τη Μεγάλη Βρετανία βάσει δεδομένων από την Κίνα ήταν 0,9%. Σε μια άλλη μελέτη, η ίδια ομάδα υπολόγισε ένα IFR για την Κίνα 0,66% και μια μελέτη για τους θανάτους στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess υπολόγισε ένα IFR 0,5%.
Οι αριθμοί ποικίλλουν σε διαφορετικά μέρη για διάφορους λόγους, όπως η κατανομή ηλικίας του πληθυσμού και η έκταση των δοκιμών.
Οι εκτιμήσεις του ποσοστού θνησιμότητας έχουν αναθεωρηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν δοκιμαστεί και οι ερευνητές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη εικόνα για λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, όπως συνέβη με τη γρίπη των χοίρων το 2009, λέει ο Eran Bendavid, ερευνητής για την υγεία του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Μελέτη Santa Clara.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των δοκιμών αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις έρευνες, γιατί θα μπορούσαν να διογκώσουν τις εκτιμήσεις του ποσοστού μόλυνσης
Για να διασφαλιστεί ότι ένα τεστ είναι αρκετά ευαίσθητο για να πάρει σχεδόν όλες τις μολύνσεις του κορωνοϊου SARS-CoV-2, πρέπει να αξιολογηθεί σε εκατοντάδες θετικές περιπτώσεις COVID-19 και χιλιάδες αρνητικές, λέει ο Michael Busch, ερευνητής και διευθυντής μολυσματικών ασθενειών. του Ινστιτούτου Vitalant Research στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής μιας έρευνας ορο-επιπολασμού. Αλλά τα περισσότερα κιτ δεν έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά και οι υπηρεσίες υγείας ανησυχούν ιδιαίτερα για την ακρίβεια ορισμένων ταχείων δοκιμών, λέει ο Busch.
Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη Santa Clara λένε ότι αξιολόγησαν την ευαισθησία και την ειδικότητα των δοκιμών αντισωμάτων που χρησιμοποίησαν – ένα σχετικά φθηνό κιτ δακτύλου που αναπτύχθηκε από την Premier Biotech, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στη Μινεάπολη της Μινεσότα – σε αρχικά 37 θετικά δείγματα και 30 αρνητικά. Οι δοκιμές εντόπισαν το 68% των θετικών δειγμάτων και το 100% των αρνητικών. Μια μη δημοσιευμένη αξιολόγηση παρακολούθησης σε 30 θετικούς και 88 αρνητικούς ελέγχους διαπίστωσε ότι το τεστ εντόπισε σωστά 28 θετικά και όλα τα 88 αρνητικά, λέει ο Bendavid.
Για να εκτιμήσει τον επιπολασμό του SARS-CoV-2 στη Santa Clara από το δείγμα τους, ο Bendavid λέει ότι προσαρμόστηκαν για την απόδοση του κιτ δοκιμής και τις διαφορές στον πληθυσμό της έρευνας σε σχέση με την κομητεία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα περιελάμβαναν υψηλότερο ποσοστό λευκών, γυναικών και εύπορων ατόμων από ό, τι βρίσκεται στον πληθυσμό της κομητείας.
Ο Bhattacharya λέει ότι τα αποτελέσματα πιθανώς υπολογίζουν τον επιπολασμό στον ευρύτερο πληθυσμό, επειδή χάνουν οποιονδήποτε που έχει μολυνθεί πολύ πρόσφατα για να έχει ανοσοαπόκριση και αποκλείει άτομα σε φυλακές, γηροκομεία και άλλα θεσμικά περιβάλλοντα.
Τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα από έρευνες ορολογικού επιπολασμού που διεξάγονται από άλλες ομάδες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ομάδων στην Κίνα, την Αυστραλία, την Ισλανδία, την Ιταλία, τη Γερμανία και αρκετές άλλες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας