Ένταση και διακοπή στο Eurogroup

Ένταση και διακοπή στο Eurogroup
Την προσωρινή διακοπή της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο.

O εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. «Ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Μία ώρα διάλειμμα. Θα συνεχίσουμε…» ανακοίνωσε μέσω twitter o εκπρόσωπος του Σεντένο, Λουίς Ρέγκο. «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Θα ξεκινήσουμε στις 9 ώρα Βρυξελλών (10 ώρα Ελλάδος)» πρόσθεσε. 

Με μια ώρα καθυστέρηση είχε ξεκινήσει η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στις 5 το απόγευμα. Ο Μάριο Σεντένο είχε καλέσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. «Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας» προσθέτει.

Σύμφωνα με το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρούν να συμφωνήσουν σήμερα σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι και οι πιο επίμονες όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης. Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα.

Νέα συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε η Μαδρίτη με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά – Νότου:

Η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο. Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός αυτού του ταμείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play