Ευρωπαϊκή Ένωση – μεταναστευτικό: Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης

Ευρωπαϊκή Ένωση – μεταναστευτικό: Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης
Ευρωπαϊκή Ένωση - μεταναστευτικό: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πως αντιδρούν οι Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκή Ένωση – μεταναστευτικό: Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την Τετάρτη ενώ για την Παρασκευή προσδιορίστηκε το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, που λόγω κροατικής προεδρίας είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς τακτικό συμβούλιο την προηγούμενη μέρα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, υπό την πίεση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ολόκληρος ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στις εξελίξεις. Αύριο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, θα μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα συναντήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και μετά θα έχουν μια εναέρια άποψη της κατάστασης στις Καστανιές και τα άλλα σημεία.

Στο μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, συμφώνησε να ξεκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα σύνορα για να βοηθήσει την Ελλάδα. Ομάδες RAPID, ταχείας επέμβασης, θα αποτελούνται από 1.500 αξιωματικούς και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη. Το προσωπικό αναμένεται να φτάσει σε πέντε μέρες και ο εξοπλισμός σε δέκα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η συνάντηση των πρέσβεων που προετοιμάζει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ δεν έβγαλε αποτέλεσμα.

Στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της Ένωσης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 27 κρατών – μελών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε δήλωση της Ένωσης για την κατάσταση στη Συρία και την εμπλοκή της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα αρνήθηκε να υπάρξει οποιαδήποτε διατύπωση στήριξης προς την Τουρκία σε σχέση με τη Συρία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play