Θοδωρής Λιβάνιος εκλογικό σύστημα ευρωεκλογών: Αλλαγές και κατάργηση της απλής αναλογικής
Θοδωρής Λιβάνιος σύστημα ευρωεκλογών: Έπειτα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, που επέφερε η κυβέρνηση εκλογικού ακολουθούν αλλαγές στην αντιμετώπιση των παθογενειών του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές, αλλά και στην κατάργηση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εσωτερικών και Θοδωρή Λιβάνιου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το iefimerida.gr, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε τη συνέπεια, της παρούσας κυβέρνησης δεδομένου ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής ήταν κεντρική εξαγγελία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε, συνέχισε, αντιθέτως ανακοίνωσε την πρότασή της σε χρόνο που δεν συνδέεται με τις εκλογές, χωρίς πολιτικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, τόνισε ο υφυπουργός. Παράλληλα, υπερασπίσθηκε το κλιμακωτό bonus ως δικαιότερο σύστημα, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν ευθύνεται ο εκλογικός νόμος για το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας (έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις κυβερνήσεις συνεργασίας του 2012 και του 2015, παρά το bonus δηλαδή).
Συγκεκριμένα τόνισε ο κ. Λιβάνιος: «Ο νέος εκλογικός νόμος είναι πιο αντιπροσωπευτικός από αυτόν που ίσχυε έως τις προηγούμενες εκλογές. Καμία αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω του 25% – κλιμακωτή πριμοδότηση με έδρες έως το ποσοστό του 20%. Τα μικρά κόμματα θα ελάμβαναν ακριβώς τον ίδιο αριθμό εδρών». Επιπλέον σημείωσε πως πραγματικά πλειοψηφικό σύστημα έχουν, χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας συγκεκριμένα: «Με τα ποσοστά της -του περασμένου Ιουλίου- με τον νόμο του 1990 (νόμο Κούβελα) η ΝΔ θα κατείχε σήμερα 185 έδρες».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών στη συνέχεια, ανέφερε και κάποια παραδείγματα όπως:
- Τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και «απειλεί» να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.
- Την πρόταση του ΚΙΝΑΛ (Μπόνους 20 εδρών στο 25%, +1 έδρα για κάθε +1% μέχρι 35 έδρες στο 40%), που αποδίδει στα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπόνους 34 εδρών.
- Μία παραλλαγή του [2] με 25 έδρες στο 25%, +1 έδρα για κάθε +1% μέχρι 40 έδρες στο 40% (δίνει μπόνους 39 εδρών, δηλ. σχεδόν οι 40 έδρες του νόμου Σκανδαλίδη).
- Τον νόμο του 2008 που ίσχυε από το 2012 μέχρι το 2019 (μπόνους 50 εδρών).
- Τον εκλογικό νόμο του 1990 που εφαρμόστηκε στην περίοδο 1993-2004.
Kαταληκτικά ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για το” ξενύχτι” των εκλογών θα αποτελέσει παρελθόν από τις επόμενες εκλογές, καθώς η σύνδεση όλων των εκλογικών συστημάτων με το αυτόματο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα για τελικό αποτέλεσμα ως τις 10 το βράδυ και καταμετρημένους τους σταυρούς προτίμησης μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ενώ μετέπειτα εξέφρασε την ανησυχία του για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών: Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο, κόμμα με λιγότερες ψήφους να κερδίζει περισσότερες έδρες, πρέπει να σταματήσει, αυτή ήταν μια πρώτη του ένασταση με τον κ. Λιβάνιο να μην κρύβει τον προβληματισμό του για το σταυρό προτίμησης και πώς ευνοούνται εκείνοι που είναι τηλεοπτικά αναγνωρίσιμοι. Επιπλέον προανήγγειλε τη συζήτηση να υιοθετηθεί η λίστα, ή αν θα τεμαχιστεί η επικράτεια σε 4-5 περιφέρειες.
Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υφυπουργός Εσωτερικών κατέδειξε το στόχο για πλειοψηφία του δημάρχου/ περιφερειάρχη στο αντίστοιχο συμβούλιο και έφερε το πρόσφατο παράδειγμα της Πάτρας, εκεί όπου ο δήμαρχος θα κληθεί φέτος να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που υπερψήφισαν τα, συνασπισμένα, κόμματα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον δεν έλειψαν οι διαφορές του Θεοδώρου Λιβάνιου με τους κ. Νικολακόπουλος, κ. Διαμαντόπουλος, κ. Δρυμιώτη, και την κυρία Καρακλιούμη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας