Agrotica – Μάκης Βορίδης: Οι Έλληνες κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα
Στη δυνατότητα των Ελλήνων κατασκευαστών γεωργικών μηχανημάτων να αποκτήσουν «συγκριτικό πλεονέκτημα» στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, με λύσεις, προσαρμοσμένες στις νέες τεχνολογίες και σε «εστιασμένες» ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), στo πλαίσιο της Agrotica, στη ΔΕΘ.
«Υπάρχουν πράγματα, που μπορούν να κάνουν οι ‘Ελληνες κατασκευαστές για να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα» είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε: «Μπορούν να λειτουργήσουν πιο ευέλικτα, πιο προσαρμοσμένα στις ανάγκες που δημιουργεί η εκμηχάνιση, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Εγώ βλέπω μερικές πολύ καλές ιδέες και πράγματα που μπορούν να γίνουν για εστιασμένες ανάγκες, συγκεκριμένες».
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στα σχέδια βελτίωσης, τονίζοντας ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος τους ήδη καλύφθηκε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την αυξημένη ζήτηση και για το μέλλον. «Καλύψαμε τα δύο τρίτα. ‘Αρα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κόσμος, που μπορεί να κάνει την επένδυση» είπε ο υπουργός. Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οι υπάρχοντες πόροι δεν επαρκούν για να καλυφθεί πλήρως η ζήτηση, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα μέσα στην επόμενη τριετία με καλή προετοιμασία να είναι έτοιμα νέα σχέδια, ώστε κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο «να προχωρήσουμε στην κάλυψη του ελλείμματος εκμηχάνισης που έχει η ελληνική παραγωγή».
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ως «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός ότι «έγιναν εκλογές και υπήρξε κυβερνητική αλλαγή», που έδωσε τη δυνατότητα να λυθούν θέματα που απασχόλησαν στο παρελθόν τον πρωτογενή τομέα. «Εξακόσια εκατομμύρια ευρώ αντικειμενικά είναι ένα μεγάλο μέγεθος για την χώρα» είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στο ΠΑΑ και στην δέσμευση πόρων για τον πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε : «Είναι σημαντικό, να μην δημιουργείς εμπλοκές, τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται».
«Ευτυχής συγκυρία η κυβερνητική αλλαγή για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αφού λυθήκαν τα ζητήματα αυτά μπήκαμε στην αξιολόγηση. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον γενικό γραμματέα του υπουργείου βοήθησε στο συντονισμό στη δουλειά που έγινε στις περιφέρειες, τους περιφερειάρχες και τους υπαλλήλους».
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής παραγωγής που είναι οι μικρές συγκριτικά ποσότητες, σε σχέση με τις ανάγκες των διεθνών αλυσίδων διακίνησης τροφίμων και το μικρό επίπεδο τυποποίησης σε ορισμένα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο. Πρόβλημα, που όπως είπε, οδηγεί σε λύσεις για προϊόντα υψηλής διατροφικής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όταν απευθύνονται σε ένα καταναλωτικό κοινό του προηγμένου δυτικού κόσμου, το οποίο θα μπορεί να διαθέσει χρήματα για την αγορά τους.
«Το ζήτημα είναι να πάμε όλοι μπροστά.. Αν δεν έχεις μεγάλες ποσότητες τότε ο δρόμος σου είναι η υψηλή ποιότητα. Αυτό δε μπορούμε να το λέμε μεταξύ μας. Αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε, ή καλύτερα θα αναζητήσουμε σήματα πιστοποίησης από την Ε..Ε. θα αναζητήσουμε εμείς τους ελέγχους» είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Αν, αντί να δούμε τη φιλοδοξία της Ε.Ε. σαν κάτι προβληματικό, την αγκαλιάσουμε για τα δικά μας προϊόντα, να τη δούμε σαν μία ευκαιρία. Και στον κλάδο σας η εκμηχάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στην ευφυή γεωργία, στην τάση από το πιάτο στο χωράφι, αυτό είναι που έχουμε μπροστά».
Επεσήμανε, ότι για να γίνει αυτό έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία των παραγωγών, της μεταποίησης, της βιομηχανίας και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση επειδή είναι στον πυρήνα των αξιών της θα το υπηρετήσει με όλες τις δυνάμεις της. Αν τα κάνουμε αυτά είμαι βέβαιος ότι μας περιμένει ένα λαμπρό μέλλον». Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν στη διάθεση τους οι αγρότες στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, στα ΕΣΠΑ και στους πόρους που θα διατεθούν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
Για την ΚΑΠ ειδικότερα επεσήμανε τη διαβούλευση που γίνεται στην Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό της, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι η περικοπή των πόρων της, ενώ αντιθέτως η θέση του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας των κρατών – μελών είναι η διατήρηση τους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών, εάν σε περίπτωση περικοπών των πόρων της ΚΑΠ θα πρέπει να μη συρρικνωθεί ο πρώτος πυλώνας της, οι ενισχύσεις, ή ο δεύτερος που είναι αναπτυξιακός, η χρηματοδότηση επενδύσεων.
«Η ισχυρή φωνή που υπερασπίζεται τον πρώτο πυλώνα και τις παραδοσιακές ενισχύσεις είναι η Γαλλία. Αλλά και η Γερμανία έχει μια ισχυρή τέτοια προσέγγιση στο ζήτημα αυτό» είπε ο υπουργός . Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι εκτός από την ΚΑΠ, υπάρχουν και οι πολιτικές συνοχής, καθώς και το ερώτημα εάν οι νέες πολιτικές (πράσινη συμφωνία, κ.α.) θα συνοδευτούν από νέους πόρους.
Ακόμη, ο υπουργός χαρακτήρισε, τη φετινή Agrotica τη «μεγαλύτερη όλων των εποχών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης θα ξεπεραστούν οι προσδοκίες και πρόσθεσε: «Ακούω ότι γίνονται και εμπορικές πράξεις και γίνονται δουλειές. Γιατί τελικά η κάθε έκθεση εκτός από την ενημέρωση και την παρουσίαση προϊόντων πρέπει να είναι και ανταποδοτική να καταλήγει δε ένα οικονομικό αποτέλεσμα. Ακούω ότι πάει πολύ καλά».
Ιδιαίτερα, υπογράμμισε τη δυνατότητα αξιοποίησης του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων, ώστε οι αγρότες να μπορούν να προσφεύγουν στο τραπεζικό σύστημα για τον δανεισμό , με πολύ ευνοϊκότερους όρους και με μακρύτερο διάστημα αποπληρωμής και πρόσθεσε: «Έχουν υπογράψει με το ευρωπαϊκό ταμείο και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες και η Αττικής και τέσσερις συνεταιριστικές. Έχουμε και εμείς ένα πρόγραμμα ενημερωτικό, υπάρχει αυτό το επενδυτικό εργαλείο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας