Γιούνκερ Ερντογάν: “Η Ελλάδα έπρεπε να έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου”

Γιούνκερ Ερντογάν: “Η Ελλάδα έπρεπε να έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου”
Γιούνκερ Ερντογάν: Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, με φόντο το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης και το προσφυγικό.

Γιούνκερ Ερντογάν: Στα σοβαρά παίρνει τις απειλές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, αποδοκιμάζει τον ρόλο που παίζει η Άγκυρα στη Λιβύη αλλά και στο προσφυγικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο “Έθνος της Κυριακής” ο Γιούνκερ τονίζει πως “η Ελλάδα έπρεπε να έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου”. Στην ίδια συνέντευξη κάνει και μία πρώτη αποτίμηση της θητείας της νέας κυβέρνησης και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από την διαπραγμάτευση – θρίλερ με τους δανειστές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη του πρώην προέδρου της Κομισιόν, έρχεται να αποτυπώσει το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες για την τουρκική στάση, μετά την διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, όπου η Τουρκία αναδείχτηκε σε βασικό παίκτη των εξελίξεων.

Υπενθυμίζεται, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, μετά την συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε πως η Τουρκία δεν θα αφήσει μόνο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ. “Οι τούρκοι στρατιώτες που θα πάνε στη Λιβύη, θα έχουν ρόλο στήριξης και εκπαίδευσης των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράτζ” τόνισε χαρακτηριστικά.

=

Επίσης, έκανε έκκληση στις άλλες χώρες να μην στηρίξουν τον Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς δεν υπέγραψε την κατάπαυση του πυρός. Όσον αφορά το προσφυγικό, ανέφερε πως περίπου 400.000 άνθρωποι από την συριακή πόλη Ιντλίμπ μετακινούνταν προς τα τουρκικά σύνορα εξαιτίας των επιθέσεων των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι γερμανικών εφημερίδων: “Ο Ερντογάν πατάει στην ανικανότητα της Ευρώπης”, γράφει η “Die Welt”, ενώ η “BILD” προβλέπει “σύγκρουση για τα δισεκατομμύρια ευρώ του προσφυγικού”.

Όσον αφορά το “μέτωπο” Τουρκίας με Ελλάδα, πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κάλεσε να αποχωρήσει ο στρατός από 16 νησιά του Αιγαίου, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Αθήνας, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας.

Η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, η οποία παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε ίσες αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της οριοθέτησης ζωνών οικονομικού ελέγχου στη Μεσόγειο. “Η Ένωση θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές” σημείωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Πολύ επιθετική η Τουρκία”

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η Αθήνα “θέλει μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία” προσθέτοντας πως “η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική”. “Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι εντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα για με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play