Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας live
Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει την ευρύτατη πλειοψηφία της Ολομέλειας στοιχείο που, Συνταγματικά επιτρέπει την εκλογή της από την πρώτη ψηφοφορία. Στις 10:30 διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας «παρών» οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Περίπου στις 13:30 και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου προκειμένου να της επιδώσει το αποτέλεσμα.
Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας live
Στις 13 Μαρτίου 2020 θα γίνει η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Ψήφισαν 294 βουλευτές απόντες 6 υπέρ 261 βουλευτές ενώ 33 ψήφισαν παρών
Ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων
Με επιστολής τους δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν υπερ της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου: Αντώνης Σαμαράς, Νικόλαος Συρμαλένιος, Τρύφων Αλεξιάδης
Απουσιάζουν οι Αντώνης Σαμαράς, Τρύφων Αλεξιάδης, ο Ζουράρις Κωνσταντίνος ο Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Νικόλαος Συρμαλένιος, και η Αδάμου Κωνσταντίνα Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ψηφοφορίας.
Απουσιάζει ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ σε δήλωσή του είπε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα είναι πολύ λίγες και μικρές σε σχέση με το παρελθόν, και κυρίως μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν καμία ουσιαστική ή συμβολική ανάμειξη του στις πολιτικές εξελίξεις δίνοντας του καθαρά συμβολικό ρόλο. Η ουσιαστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης.
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του συγκαταλέγονται ο διορισμός του Πρωθυπουργού, των λοιπών μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών, η ανάθεση διερευνητικών εντολών για τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η απαλλαγή της Κυβέρνησης από τα καθήκοντά της, η σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών, η έκδοση και δημοσίευση των ψηφισμένων από τη Βουλή νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου προκειμένου να καταστούν νόμοι του κράτους, η αναπομπή στη Βουλή ψηφισμένου νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου, η έκδοση διαταγμάτων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, η προκήρυξη δημοψηφίσματος, η απαγγελία διαγγελμάτων προς το λαό και η χάρη, μετατροπή ή μετριασμός των ποινών που έχουν επιβληθεί από τα δικαστήρια. Πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Συντάγματος, σε κάθε περίπτωση, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του δεν ενεργεί ποτέ μόνος του, αλλά πάντοτε με την προσυπογραφή του αρμοδίου υπουργού, ο οποίος είναι και ο μόνος πολιτικά υπεύθυνος.
Για τις πράξεις του ο Πρόεδρος ευθύνεται ποινικά μόνο για αυτές που συνιστούν εσχάτη προδοσία ή παραβίαση με πρόθεση του Συντάγματος (Σύντ. άρθρο 49, ν. 265/1976). Για άλλα αδικήματα, που δε σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του, η δίωξη αναστέλλεται μέχρι τη λήξη της θητείας του. Η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να τον παραπέμπει σε δίκη με σκοπό την τιμωρία του [κάθειρξη (μόνο για εσχάτη προδοσία), έκπτωση από το αξίωμα, αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων]. Για να υποβληθεί πρόταση για παραπομπή σε δίκη του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 100 υπογραφές βουλευτών, ενώ για να γίνει δεκτή αυτή απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 200. Σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης από τη Βουλή, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζει και τους υπουργούς κατά το άρθρο 86 και αναπληρώνεται μέχρι την έκδοση απαλλακτικής απόφασης.
Παρών ψήφισε και ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Μόλις έφθασε και ο βουλευτής της ΝΔ Μανωλάκος Νικόλαος από τον Πειραιά ο οποίος είχε καθυστερήσει.
Παρών ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης
Το 28ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών με 27 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς παρακολουθούν τη διαδικασία, από τα θεωρεία της Βουλής, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν.
Το ρεκόρ θετικών ψήφων για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται από την Βουλή των Ελλήνων και οι υποψήφιοι προτείνονται μόνο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Για να εκλεγεί κάποιος στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να πληροί τέσσερις βασικές προϋποθέσεις:
- Να είναι Έλληνας πολίτης για πέντε τουλάχιστον έτη
- Να έχει από έναν από τους δύο τουλάχιστον γονείς του ελληνική καταγωγή
- Να έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του
- Να έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν
Από τη στιγμή που συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί οποιοσδήποτε να προταθεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες για το αξίωμα. Αν και απαιτείται να δοθεί όρκος ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα (άρθρο 33 παρ. 2), κρατεί η άποψη ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η θρησκεία του υποψηφίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η επανεκλογή του ίδιου προσώπου επιτρέπεται μία μόνο φορά, ενώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εκλογή που ακολουθεί εξαιτίας της παραίτησής του
Ο κύριος Αλεξιάδης ασθενεί και δεν βρίσκεται στη Βουλή
Από το 1974 έχουν εκλεγεί από τη Βουλή στο προεδρικό αξίωμα οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά με το Σύνταγμα του 1924. Μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε και με το οποίο ανακηρύχθηκε η αβασίλευτη δημοκρατία, ο μέχρι τότε Αντιβασιλέας Παύλος Κουντουριώτης έγινε προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Μάρτιο του 1926, μετά την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, παραιτήθηκε από το αξίωμα του Προέδρου, το οποίο ανέλαβε ο ίδιος ο Πάγκαλος μετά από μία εκλογική διαδικασία αμφίβολης νομιμότητας, και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, ύστερα από την ανατροπή του τελευταίου, επανήλθε στον προεδρικό θώκο. Με το Σύνταγμα του 1927 καθιερώθηκε ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος περιοριζόταν στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Το 1929 εξελέγη για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Γερουσία και τη Βουλή των Ελλήνων ο Παύλος Κουντουριώτης. Τον ίδιο χρόνο όμως παραιτήθηκε και τον διαδέχθηκε ως προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, λόγω του γεγονότος ότι ήταν Πρόεδρος της Γερουσίας, ο οποίος τελικά επιλέχθηκε από τη Γερουσία και τη Βουλή ως καταλληλότερος για το αξίωμα του Προέδρου. Επανεξελέγη το 1934 και παρέμεινε μέχρι το 1935, οπότε και λόγω της πολιτειακής μεταβολής καταργήθηκε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ως θεσμός επανήλθε επί του δικτατορικού καθεστώτος των Συνταγματαρχών με το δεύτερο “Σύνταγμα” του 1973, το οποίο έδινε υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας πια όλη την δύναμη στο πρόσωπό του, καθιερώνοντας παράλληλα και θέση Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας. Με το Σύνταγμα του 1975 ρυθμίστηκε εκ νέου ο ακριβής του ρόλος, αλλά οι αρμοδιότητές του περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986. Σήμερα ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περισσότερο συμβολικός και εθιμοτυπικός.
παρών και η Λιάνα Κανέλλη
παρών ψήφισε η Αλέκα Παπαρήγα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος άρχοντας του Ελληνικού κράτους. Από το 1975, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων με πενταετή θητεία. Ο κάθε εκλεγμένος Πρόεδρος έχει δικαίωμα επανεκλογής μία μόνο φορά.
Πριν από λίγο έφτασαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει φύγει από το σπίτι της στο Μεταξουργείο από τις 08:40.
Μόλις έφτασε στη Βουλή ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Υπέρ της υποψηφιότητας της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης της προέδρου, Φώφης Γεννηματά, η οποία προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης.
Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης.
Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή.
Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».
Αλέξης Τσίπρας: “Ομόφωνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της κ. Σακελλαροπουλου. “Εμείς δεν υποτάσσουμε τη Δημοκρατία και το αύριο της χώρας σε μικροκομματικά παιγνίδια”, τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖA.
Στις 15 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του είχε προτείνει την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε μια ώρα περίπου αναμένεται η έναρξη της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το σχόλιο σας