Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Θα είμαστε στη Λιβύη μέχρι να αναγνωρισθούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο”
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος για ακόμα μια φορά δυναμιτίζει το κλίμα λίγες ώρες πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνου για τη Λιβύη. Την ώρα λοιπόν που διέρρευσε το προσχέδιο συμπερασμάτων του ΟΗΕ στο οποίο δεν γίνεται λόγος για τη συμφωνία περί θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τρίπολης και Αγκυρας, μνημόνιο που αφορά και την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θίγει για μια ακόμη φορά το ζήτημα της τουρκικής ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, το θέμα που προκαλεί επίσης «πονοκέφαλο» είναι ότι ο Ερντογάν μένει αμετακίνητος στη θέση του όσον αφορά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, την ώρα που το κείμενο του ΟΗΕ αναφέρεται εκτενώς στην προσπάθεια εκεχειρίας στη χώρα, αλλά και στον τερματισμό της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης. Σημειώνεται ότι η χώρα πλήττεται από 10ετή πόλεμο. «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της πολιτικής, της διπλωματίας αλλά και τη στρατιωτική μας δύναμη σε θέματα που αφορούν την Συρία, την Μεσόγειο και τη Λιβύη», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στη Λιβύη μέχρι τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο αναγνωρισθούν και η νόμιμη κυβέρνηση των Λίβυων, με τους ισχυρούς δεσμούς των 500 χρόνων με τη χώρα μας, είναι ασφαλής», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε τελετή εγκαινίων στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την Daily Sabah.
Το προσχέδιο ορίζει την απόσυρση όλων από τη Λιβύη
Άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της αυριανής διάσκεψης, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε. Όπως προκύπτει από την εσωτερική έκθεση, το τελικό ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας. Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, βάσει δημοσιευμάτων του λιβυκού Τύπου, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Θα ζητά, επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τερματισμό όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των των ένοπλων ομάδων.
Επίσης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γάσαν Σαλάμε, δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κάθε ξένη ανάμειξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός, με πρωτοβουλία Ρωσίας και Τουρκίας: «Ομως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμειξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» του Βερολίνου, πρόσθεσε.
Αναλυτικά το προσχέδιο
“Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει το έγγραφο. “Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει.
Επίσης, οι συμμετέχοντες “παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”. Το έγγραφο υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.
“Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL”, προσθέτει το έγγραφο. Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας