Ιράκ: Σε νέες διαδηλώσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί ο ηγέτης των σιιτών

Ιράκ: Σε νέες διαδηλώσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί ο ηγέτης των σιιτών
Ιράκ: Ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, Μοκτάντα Σαντρ, κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν μαζικά για να καταγγείλουν την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα.

Ιράκ: «Ο ουρανός του Ιράκ και η εθνική κυριαρχία του παραβιάζονται από τις δυνάμεις των εισβολέων» ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά και το αίτημα του ιρακινού κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Στις αρχές Ιανουαρίου, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός, Κασέμ Σουλεϊμανί, και ο υπ’ αριθμόν 2 της ιρακινής δύναμης Χασντ αλ Σαάμπι, ο Άμπου Μάχντι αλ Μοχάντι.

Στην ανάρτησή του ο Μοκτάντα Σαντρ κάνει λόγο για μια «ιρακινή εξέγερση» και για την οργάνωση «μιας ειρηνικής διαδήλωσης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων εναντίον της αμερικανικής παρουσίας». Δεν διευκρινίζει ωστόσο το πότε θα γίνει αυτή η κινητοποίηση. Ο Σαντρ, που έχει εκατομμύρια υποστηρικτές στο Ιράκ, είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να κατεβάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, προγραμματίζεται για τις 19 Ιανουαρίου Διάσκεψη στο Βερολίνο για λύση στο θέμα της Λιβύης:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας. Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play