Γερμανία: Παραμένει προσηλωμένη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
Γερμανία: Παρά την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να τον ακολουθήσουν αποχωρώντας, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραμείνει πιστή στην συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το θέμα της πυρηνικής συμφωνίας οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται από την συμφωνία για να προχωρήσουμε προς μία διπλωματική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Στόχος μας είναι η διάσωση της συμφωνίας, διότι παραμένουμε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα καλό εργαλείο για να εμποδισθεί το Ιράν να αποκτήσει τυχόν πυρηνικό όπλο», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης το Ιράν «να επανέλθει στις δεσμεύσεις του» και να αποκηρύξει αυτό που παρουσίασε την Κυριακή ως «πέμπτη και τελευταία φάση» του σχεδίου περιορισμού των πυρηνικών τους δεσμεύσεων, δηλώνοντας ότι δεν δεσμεύεται πλέον από κανέναν περιορισμό ως προς τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης.
Υπενθυμίζεται, πως η Γαλλία και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπερασπίσθηκαν επίσης χθες την συμφωνία της Βιένης στην οποία παραμένουν δεσμευμένες πέντε δυνάμεις: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκαν το 2018 και επανέφεραν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Τι είναι η συμφωνία αυτή που υπεγράφη στη Βιέννη το 2015 από τους υπουργούς Εξωτερικών των έξι μεγάλων δυνάμεων, Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιράν.
Η συμφωνία προβλέπει δραστική αποκλιμάκωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για τα επόμενα 15 χρόνια, υπό αυστηρή διεθνή επίβλεψη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, που υποπτεύονται ενδεχόμενες στρατιωτικές εφαρμογές του προγράμματος, διασφαλίζουν ότι το Ιράν δεν θα βρεθεί, για μία τουλάχιστον δεκαετία, κοντά στο κατώφλι της ικανότητας κατασκευής ατομικής βόμβας. Σε αντάλλαγμα, θα αρθούν σταδιακά οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ, οι οποίες έχουν συρρικνώσει την πετρελαϊκή παραγωγή και μειώσει το εθνικό εισόδημα κατά 20%, σύμφωνα με επενδυτικούς παράγοντες. Αμερικανικοί κύκλοι εκτίμησαν τότε ότι με την άρση των κυρώσεων το Ιράν θα αποκτήσει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στο εξωτερικό, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας