Γαλλία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό – Παραλύει η χώρα

Γαλλία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό – Παραλύει η χώρα
Γαλλία: "Βράζει" ξανά η Γαλλία αφού συνεχίζονται για ακόμη μία ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Οι εργαζόμενοι πολλών επαγγελματικών κλάδων ήδη ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των συνδικάτων τους και διαδηλώνουν στους δρόμους.

Γαλλία: Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν ως προς ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, τα συνδικάτα παραμένουν αμετακίνητα. Μόνο για σήμερα, Πέμπτη, έχουν προγραμματιστεί 216 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Ο Πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, τα μέσα συγκοινωνίας σε υπολειτουργία ενώ απεργούν δικηγόροι, δάσκαλοι και καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και τα διυλιστήρια.

Η Γαλλία ζει την τέταρτη ημέρα κινητοποιήσεων σε εθνική κλίμακα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων από την έναρξη του μπρα-ντε-φερ με την κυβέρνηση εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν «216 διαδηλώσεις στην Γαλλία, ποτέ δεν έχουν γίνει τόσες», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινές, στο δίκτυο Europe1, κάνοντας λόγο για έναν «δίκαιο αγώνα» κατά μίας «κακής μεταρρύθμισης». Το σχέδιο της εμβληματικής μεταρρύθμισης της θητείας του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ως στόχο την διαμόρφωση ενός οικουμενικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα των 42 ειδικών καθεστώτων. Προβλέπει την σταδιακή μετακίνηση του ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια μέχρι το 2027, όριο που θα συνδέεται με οικονομικά κίνητρα για τους Γάλλους που θα εργάζονται πέραν του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας (στα 62 έτη σήμερα).

Στις 5 Δεκεμβρίου, την πρώτη ημέρα του απεργιακού κινήματος, 806.000 έως 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Γαλλία.

Ταυτόχρονα ξεκινούσε απεργία στις συγκοινωνίες της περιφέρειας της πρωτεύουσας και στους σιδηροδρόμους, η οποία συνεχίζεται έκτοτε. Δύο ακόμη ημέρες εθνικής κινητοποίησης ακολούθησαν, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, με μικρότερη συμμετοχή. Η CGT και η Force Ouvriere, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ η CFDT, που υποστηρίζει την γενική αρχή της μεταρρύθμισης των συντάξεων, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την σταδιακή μετάθεση του ορίου ηλικίας και την σύνδεσή του με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.

Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης ως προς ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και τις προτάσεις της για διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα παραμένουν αμετακίνητα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη προς την απεργία έχει περιορισθεί μετά την περίοδο των γιορτών, αλλά παραμένει ισχυρή , με 44% (Ifop) έως 60% (Harris Interactive). Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο στις 24 Ιανουαρίου και στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επιτρέψει την υιοθέτησή του σε πρώτη ανάγνωση στις αρχές Μαρτίου, πριν από την κατάθεσή του στην Γερουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play