Λιβύη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή
Λιβύη: Με δήλωσή του ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ένωσης, Πέτερ Στάνο, αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, να εγκρίνει στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη σταθερή πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση. Ενέργειες που υποστηρίζουν εμπολέμους στη σύγκρουση απλώς θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή”.
Στη συνέχεια τονίζει πως: “Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους διεθνείς εταίρους να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του Οργανισμού, Γκασάν Σαλαμέ, και τη διαδικασία του Βερολίνου ως τη μόνη οδό προς μια ειρηνική, σταθερή και ασφαλή Λιβύη. Η Ένωση θα παραμείνει ενεργά δεσμευμένη υπέρ κάθε μέτρου αποκλιμάκωσης καθώς και βημάτων που οδηγούν σε μια αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων».
Την αντίδρασή της στην αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων έδειξε και η Αίγυπτος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου». Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.
Υπενθυμίζεται, πως το απόγευμα της Πέμπτης η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας επικύρωσε το σχέδιο Ερντογάν για αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη.
Έτσι, ο Ερντογάν με την απόφαση αυτή τάσσεται και τυπικά στο πλευρό του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Σύμφωνα με την Hurriyet, η εξουσιοδότηση προβλέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για ένα χρόνο στη Λιβύη, λόγω των εξελίξεων στην χώρα που απειλούν τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο. Η αποστολή στρατευμάτων γίνεται μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, στο πλαίσιο του μνημονίου αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η τουρκική εθνοσυνέλευση επικύρωσε το αίτημα της κυβέρνησης με 325 βουλευτές να ψηφίζουν «υπέρ» και 184 ψήφους «κατά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας