Τουρκία: Καμία υποχώρηση στη συμφωνία με τη Λιβύη

Τουρκία: Καμία υποχώρηση στη συμφωνία με τη Λιβύη
Τουρκία: Αμετανόητος για την Συμφωνία με την Λιβύη εμφανίστηκε σήμερα, μια ημέρα μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκία: Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο Τούρκος πρόεδρος, είπε πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ανέφερε πως αφού σταθεροποιηθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης “θα γίνει αυτό το βήμα”.

Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής και πως έχει μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς.

«Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από που βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα», είπε τονίζοντας συγχρόνως ότι η συμφωνία αυτή ενοχλεί την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα του έχει δικαιώματα στην περιοχή. “Κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες” είπε για την Κύπρο και πρόσθεσε: «Έχουμε τους συντρόφους μας εκεί, και είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έτσι θα εργαστούμε στο τέλος για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό».

Σήμερα η ψηφοφορία στο τουρκικό Κοινοβούλιο

Επισπεύδει η Τουρκιά τις κινήσεις της με την ΑΟΖ φέρνοντας σήμερα κιόλας στο Κοινοβούλιο το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας με την Λιβύη όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης,  Φουάτ Οκτάι. Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής», υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με «ίση κατανομή». Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της «ίσης κατανομής» επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται. Και στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και στις διμερείς αποφάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά. Και η Τουρκία κινούμενη με αυτή την αρχή της ‘ίσης κατανομής’ έκανε συμφωνία με τη Λιβυή. Επομένως είναι πολύ σημαντικό αυτή η συμφωνία να μεταφερθεί το συντομότερο στη βουλή και να εγκριθεί και από εμάς και από την Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play