Ομοφοβία και Τρανσφοβία: 3317 άτομα δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο
Είναι γνωστό ότι διανύουμε μια εποχή ελευθερίας του λόγου. Ίσως ποτέ άλλοτε στην ιστορία άνθρωποι διαφορετικοί, άνθρωποι που στοχοποιούνται λόγω της διαφορετικότητας τους δεν είχαν τόσο μεγάλη ελευθερία να μιλήσουν ανοιχτά για τον εαυτό τους και για τις επιλογές τους. Πολλά κινήματα, πολλές εξομολογήσεις και μεγάλη σύμπνοια. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να ζούμε, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, σε ένα κόσμο με λιγότερη βία και με μεγαλύτερη κατανόηση. Ή μήπως όχι;
Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης (TdoR)
Από το 1999 μέχρι σήμερα η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης λαμβάνει χώρα κάθε Νοέμβριο. Είναι μια ημέρα κατά την οποία τιμούνται και επαναφέρονται στη μνήμη των ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα όλα τα τρανς και gender – diverse θύματα δολοφονίας. Αυτή η ειδική ημέρα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά κατέληξε να συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.
Να αναφέρουμε ότι στη χώρα μας την ημέρα αυτή το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, “έτρεξε” την καμπάνια με τίτλο «Have to Be Heard- Transphobia Kills». Στόχος ήταν η καταπολέμηση της τρανσφοβίας, των αποκλεισμών, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης που βιώνουν οι τρανς, φυλοδιαφορετικοί και ίντερσεξ άνθρωποι σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής αλλά και κοινωνικής τους ζωής.
Σοκάρει ο αριθμός των θυμάτων
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρας Τρανς Μνήμης (TdoR) στις 20 Νοεμβρίου 2019, η Ομάδα Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) δημοσιεύει τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος Trans Murder Monitoring (TMM) για την καταγραφή των δολοφονίων τρανς και gender – diverse ατόμων.
Στόχος του προγράμματος εκτός από την καταγραφή των δολοφονιών είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να του δώσει να καταλάβει ότι η ακραία βία και οι δολοφονικές επιθέσεις κατά αυτών των ανθρώπων είναι κάτι που συμβαίνει και που πρέπει να μας απασχολεί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, συνολικά 331 δολοφονίες τρανς και gender – diverse ατόμων έχουν καταγραφεί την περίοδο Οκτώβριος 2018 – Σεπτέμβριος 2019. Οι περισσότερες δολοφονίες σημειώθηκαν στη Βραζιλία (130), στο Μεξικό (63) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (30).
Οι δολοφονίες αυτές, λοιπόν, συνέβησαν μέσα στο διάστημα ενός έτους. Είναι σοκαριστικό αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν εντελώς απρόκλητες και τα κίνητρα ήταν καθαρά ομοφοβικά. Είναι ακόμα πιο λυπηρό το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου του 2008 έχουν καταγραφεί συνολικά 3317 τέτοιες δολοφονίες σε 74 χώρες.
Ονομαστική λίστα με τα 331 θύματα
Η Τζουλιάνα Φερέιρα ήταν ο πρώτος θάνατος για τη φετινή χρονιά στις 3 Οκτωβρίου του 2018. Βρέθηκε νεκρή με το σώμα της σε κατάσταση αποσύνθεσης και μια μεγάλη πέτρα δίπλα στο κεφάλι της, την οποία τα τοπικά μέσα ανέφεραν ως το όπλο του εγκλήματος. Ο τελευταίος θάνατος για τη χρονιά ακούει στο όνομα Τζούνια Φράνκο στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Μαχαιρώθηκε 13 φορές και παρατήθηκε σε μια λίμνη αίματος.
Τα ονόματα αυτά ήταν το πρώτο και το τελευταίο από τα 331 που διαβάστηκαν σε εκδηλώσεις μνήμης για την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης από LGBTQ κοινότητες ανά τον κόσμο.
Το Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) μας ενημερώνει
Το στίγμα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν είναι πραγματικές και αποτελούν μέρος ενός συνεχιζόμενου κύκλου καταπίεσης που στερεί από τα άτομα αυτά τα βασικά τους δικαιώματα. Επιπλέον, πέφτουν καθημερινά θύματα τρομακτικής βίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι, στις περισσότερες χώρες, τα πραγματικά στοιχεία για αυτές τις δολοφονίες και τα εγκλήματα μίσους δεν καταγράφονται, οπότε και είναι αδύνατον να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων αυτών.
Αντιθέτως, η βία αυτή καλύπτεται κι από άλλους άξονες καταπίεσης, όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η ξενοφοβία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματα των οποίων τα επαγγέλματα είναι γνωστά είναι κυρίως εργαζόμενα στο σεξ (61%). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των τρανς ατόμων που έχουν δολοφονηθεί είναι μη λευκές γυναίκες (85%). Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι οποίες είναι χώρες στις οποίες μεταναστεύουν κατά κύριο λόγο άνθρωποι από την Αφρική και την Κεντρική και Νότια Αμερική, το 65% των καταγεγραμμένων φόνων είναι κατά μεταναστών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας