Βόρεια Μακεδονία: Το βέτο της Γαλλίας έφερε παραίτηση Ζάεφ και πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου
Βόρεια Μακεδονία: Με υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγηθεί η Βόρεια Μακεδονία μέχρι την εκλογική διαδικασία της 12ης Απριλίου. Η Κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να παραιτηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου έπειτα το βέτο των Γάλλων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός των Σκοπιανών χθες βράδυ συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ανακοινώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους και την ανάληψη της εξουσίας από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας». Όπως δήλωσε ο Ζάεφ μετά το πέρας της συνάντησης, «η δική μας (σ.σ.: του κόμματός του, SDSM) πρόταση ήταν οι πρόωρες εκλογές να γίνουν στις 22 ή στις 29 Δεκεμβρίου, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για τη χώρα. Η αντιπολίτευση προέβαλε αντιρρήσεις και στο τραπέζι έπεσαν και οι εξής ημερομηνίες: 22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου και 12 Απριλίου».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την άρνηση των Ευρωπαίων να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, διαπίστωσαν ένα μπλοκάρισμα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη.
Πιθανή ήττα του Ζάεφ θα φέρει εκ νέου στο προσκήνιο την Συμφωνία των Πρεσπών
Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αντιτέθηκαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών, η οποία απαιτεί ομοφωνία. «Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.
Γυρνώντας πάλι στα ενδότερα της χώρας, οι εσωτερικοί αντίπαλοί του Ζάεφ ήδη, μετά την εμπλοκή, τον κατηγορούν πως έκανε μια σειρά από υποχωρήσεις χωρίς να έχει εγγυήσεις, αλλά μόνο μεγάλο κόστος. Τί συνέπειες, όμως, έχουν οι εξελίξεις αυτές για την Ελλάδα;
Σε περίπτωση που το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και ο ηγέτης του Κριστιάν Μικόβσκι κερδίσουν τις εκλογές, είναι πιθανό να έχουμε ανατροπές στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και δεν μπορεί να ακυρωθεί, μπορεί ωστόσο να τεθεί εν αμφιβόλω. Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, όχι, όμως, με πανικό. Δεν επιθυμεί την επιστροφή μίας εθνικιστικής ρητορικής που θα σηματοδοτούσε η νίκη του VMRO. Επιπλέον, ανεπιθύμητα είναι και τα πιθανά προβλήματα εσωτερικής συνοχής της γείτονος χώρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας