Πτώση Falcon: 20 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Πτώση Falcon: 20 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη
Η διπλωματική παρακαταθήκη του "συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική" ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την τραγωδία που σημειώθηκε με το πρωθυπουργικό Falcon που μετέφερε στη Ρουμανία τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη κι άλλα 12 άτομα. Ενώ η πτήση εκτελείτο κανονικά, λίγο πριν το αεροσκάφος φτάσει στο Βουκουρέστι, έκανε απότομη “βουτιά” και από τα 15.000 πόδια βρέθηκε μέσα σε λίγες στιγμές στα 3.000 πόδια.

Κατά τη διάρκεια της ανεξέλεγτης πορείας του αεροπλάνου όσοι δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους χτύπησαν στα τοιχώματα και τα καθίσματα. Στο αεροπορικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αεροπορική τραγωδία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του ανέφερε:

«Συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αδόκητη απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη. Του οξυδερκούς πολιτικού και πατριώτη, ο οποίος με συνέπεια και υψηλή αίσθηση καθήκοντος προάσπισε τα συμφέροντα της χώρας μας και απoτελεί, εν ζωή αλλά και μετά θάνατον, σύμβολο της συνεχούς και αδιάλειπτης συμπόρευσης του ελλαδικού και του κυπριακού Ελληνισμού.

Οραματιστής, αγαπητός πολιτικός και καταξιωμένος διπλωμάτης, ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα που συνέβαλε καταλυτικά, με την προσήλωσή του και τους χειρισμούς του, στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αδιαμφισβήτητα, ένα γεγονός που αποτέλεσε και αποκορύφωμα του έργου που προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του στον Ελληνισμό.

Σήμερα, σε μία νέα κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, η διπλωματική παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.».

Ποιος ήταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν Κύπριος διεθνολόγος, διπλωμάτης και πολιτικός. Από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνιδρυτής του κυπριακού σοσιαλιστικού κόμματος (ΕΔΕΚ) αλλά και σύμβουλος στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Σεπτεμβρίου 1947. Ήταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη.

Αποφοίτησε με Άριστα από τη Νομική Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν επίσης επίτιμος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ την περίοδο 1993 με 1994 ήταν γενικός γραμματέας.

Από το 1988 ως το 1990 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαικών Μελετών και από τις 8 Ιουλίου 1994 υφυπουργός Εξωτερικών, έως τον Ιανουάριο του 1995. Την ίδια χρονιά έγινε Ευρωβουλευτής στη θέση του Χρήστου Παπουτσή ο οποίος ορίστηκε τότε Επίτροπος της Ευρωπαικής Ένωσης.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.

Την ημέρα εκείνη ο Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια.

Με τον γιο του Νικόλα

Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος Έμενε στην Αθήνα και είχε παντρευτεί τη διπλωματική υπάλληλο Αικατερίνη Μπούρα, ενώ από προηγούμενο γάμο είχε έναν γιο, το Νικόλα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί του στο ίδιο δυστύχημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play