Γιάννης Βρούτσης: Οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν
Γιάννης Βρούτσης: Για μεταρρυθμιστική τομή στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων, υπέρ της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, υπέρ των συνεπών επιχειρήσεων και υπέρ της ενίσχυσης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στις εργασιακές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο». Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο κ. Βρούτσης είπε ότι, «αν δεν υπήρχαν οι ακραίες αντιλήψεις και σκέψεις “να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση”, αυτό το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα», ενώ τόνισε ότι όχι μόνο δεν συμπιέζονται οι μισθοί, αντίθετα εξορθολογίζεται ένα σύστημα με έξυπνες και πρωτοφανείς διαρθρωτικές αλλαγές.
Σχετικά με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε ότι, με το εν λόγω νομοσχέδιο, η ΝΔ επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό και ευδιάκριτο τρόπο ότι είναι υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ξεκαθάρισε δε ότι οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως επίσης και η συρροή και η επεκτασιμότητα. «Επιβεβαιώνουμε την πολιτική θέληση και τη βούληση της ΝΔ ότι είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι παράλληλα ενσωματώνονται και ευρωπαϊκές πρακτικές.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Υπάρχει η περίπτωση των χρεωμένων και καταπτωχευμένων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Για να τις σώσουμε από την καταστροφή, δίνουμε τη δυνατότητα- δεν το επιβάλλουμε -στους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, εάν το θέλουν, να τους εξαιρέσουμε από τις κλαδικές συμβάσεις». Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι η αδήλωτη εργασία χτυπήθηκε με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ, τονίζοντας ότι το πλαίσιο αυστηροποιείται με έξυπνο τρόπο.
Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι, από τον Ιανουάριο του 2015, «επί ΣΥΡΙΖΑ, ξεπήδησε ένα νέο φαινόμενο, η υποδηλωμένη εργασία». Όπως διαπίστωσε, το θέμα είναι να εξαλειφθεί η πλασματική μορφή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. «Τα δύο εργαλεία τα οποία φέρνω, το ένα νομοθετείται τώρα και το άλλο μετά, θα αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων, όπως την κληρονομήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ. Φέρνουμε διάταξη νόμου, βάσει της οποίας αυξάνουμε κατά 12% την επιπλέον ωρομίσθια απασχόληση, εκτός της συμφωνηθείσας» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, συμπληρώνοντας ότι ο εργοδότης έχει τρεις επιλογές- ή να δώσει το 12% ή να διευρύνει τη σύμβαση του εργαζομένου, δηλαδή το τρίωρο να το κάνει πεντάωρο ή εξάωρο ή να την μετατρέψει σε πλήρη.
«Αυτό είναι το ένα “όπλο”» είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι, τον Δεκέμβριο του 2019, θα νομοθετηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες. Τέλος, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στον υποχρεωτικό επανέλεγχο σε επιχειρήσεις για αδήλωτη εργασία και στη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας αδήλωτης εργασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας