Νέο εκλογικό σύστημα: Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Νέο εκλογικό σύστημα: Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης
Νέο εκλογικό σύστημα: "Σαρωτικές" θα είναι οι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών, με την κυβέρνηση να εισάγει "καινά δαιμόνια" από το φθινόπωρο, όταν και θα κατατεθεί στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο.

Νέο εκλογικό σύστημα: Η κυβέρνηση θέλει να εισάγει ένα νέο σύστημα, το οποίο θα είναι καινοτόμο, θα σέβεται την αναλογικότητα της ψήφου και κυρίως, θα έχει τη δυνατότητα να “βγάζει” σταθερές κυβερνήσεις, αφήνοντας στην άκρη κόμματα της “μίας χρήσης”, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”. Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή και θα περιλαμβάνει αρκετές “δομικές” αλλαγές, οι οποίες θα μετατρέψουν άρδην την εικόνα του εκλογικού συστήματος, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Τέλος το 3%

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο αφορά το πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. Μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ένα κόμμα χρειαζόταν ποσοστό 3% για να έχει κοινοβουλευτική παρουσία, ωστόσο αυτό θα αλλάξει. Το πλαφόν θα ανέβει, είτε στο 4% είτε στο 5%, γεγονός που θα αποτρέψει την είσοδο “ευκαιριακών κομματικών σχηματισμών μιας χρήσης” στο ελληνικό κοινοβούλιο, αυξάνοντας τη σταθερότητα των κυβερνήσεων.

Αντικαθίσταται το μπόνους εδρών

Συν τοις άλλοις, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει και την αλλαγή του σημερινού μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, με μία άλλη, αναλογικότερη, λύση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των έξτρα εδρών στο πρώτο κόμμα θα είναι κυμαινόμενος, ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, ούτως ώστε να επιτραπεί στα κόμματα να τοποθετούν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες πρόσωπα τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερο “έρεισμα” στην εκλογική τους βάση.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζει αισιόδοξες σκέψεις, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, σχετικά με την αποδοχή που θα λάβει το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι πέρα από το ΚΙΝΑΛ, θα υπάρξουν κι άλλα κόμματα που θα συναινέσουν σε αυτήν την αλλαγή. Ίσως, οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο τύχουν αποδοχής και στον ΣΥΡΙΖΑ, που ως δεύτερος ισχυρός πόλος του νέου δικομματισμού θα μπορεί να προσδοκά σε κάποια ενίσχυση με «μπόνους», κάτι που μέχρι τώρα αποκλειόταν για το δεύτερο κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play