Μπόρις Τζόνσον: Η Independent τον συγκρίνει με τον Αλέξη Τσίπρα
Μπόρις Τζόνσον: Την περίπτωση του Βρετανού πρωθυπουργού έβαλε δίπλα σε εκείνη του Αλέξη Τσίπρα η Independent. Συγκεκριμένα, το αφιέρωμα της εφημερίδας συνέκρινε τη ρητορική των δύο ανδρών σχετικά με τα θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, διαπιστώνοντας αρκετές ομοιότητες: “Ως νεοεκλεγμένοι ηγέτες, αμφότεροι οι πολιτικοί αμφισβήτησαν τις συμφωνίες των προκατόχων τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέφυγαν στον λαϊκισμό, προσπαθώντας να αποφύγουν έναν δυσάρεστο συμβιβασμό και ένα υπερισχύον τελεσίγραφο”, τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Μάλιστα, για τον Independent, τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 μπαίνουν στο ίδιο μέτρο με τη στάση του Μπόρις Τζόνσον για ένα Brexit, με ή χωρίς συμφωνία: “Για την Ελλάδα του Τσίπρα, η ημερομηνία δίχως αύριο ήταν η 30η Ιουνίου 2015. Τότε έληξε το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Και χωρίς την χρηματοδοτική συνδρομή που έλαβε στο πλαίσιο της δανειανής σύμβασης με τους πιστωτές της, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει την δόση του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στο ΔΝΤ. Θα χρεοκοπούσε, όπως και έγινε.
Για τον Μπόρις Τζόνσον, το σενάριο της μη αναστρέψιμης καταστροφής είναι η έξοδος χωρίς συμφωνία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Στην πραγματικότητα όμως, παρόλο που αυτές οι ημερομηνίες περιγράφονται με μεσιανικούς όρους, υπάρχει χρόνος για συμβιβασμό. Αυτό που διαφέρει είναι το τίμημα που θα πρέπει να καταβληθεί για όποιον τελικά αναγκαστεί να υποχωρήσει”.
Η ρητορική του Τσίπρα και οι Βρυξέλλες που δεν συγκινούνται
“Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να καλλιεργήσει εντός της χώρας του μια πλεονεκτική Μανιχαϊκή διπολικότητα: τους ασυμβίβαστους, περήφανους Έλληνες έναντι εκείνων που είναι δουλοπρεπείς προς τις Βρυξέλλες. Όσοι αντιτάχθηκαν στην τακτική του πρωθυπουργού, θεωρήθηκαν προδότες. Ο Μπόρις Τζόνσον επίσης καταφεύγει στον Μανιχαϊσμό για να εξηγήσει την δική του υπερήφανη διαπραγμάτευση. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Facebook, αποκάλεσε εκείνους τους βουλευτές που αντιτίθενται στα σχέδιά του ως «συνεργάτες» της ΕΕ. Κι όπως και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, την χαρακτήρισε ως «σούπερ – κράτος».
Η ρητορική του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να είναι πολιτικά χρήσιμη γι’ αυτόν, αλλά οι Βρυξέλλες δεν συγκινούνται. Το 2015, η ΕΕ χρησιμοποίησε τον ίδιο ξερό τρόπο αγνοώντας την ρητορική του Τσίπρα. Αναγνώρισε μόνο μία συμφωνία, αυτήν που είχε υπογράψει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας