Κλιματική Αλλαγή: Έλιωσαν 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου σε μια μέρα στη Γροιλανδία
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ξεκινήσει να γίνονται αισθητές και όπως φαίνεται επιδεινώνονται διαρκώς, με τον πλανήτη να εκπέμπει SOS. Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη κατεγράφησαν θερμοκρασίες ρεκόρ με το κύμα καύσωνα να χτυπάει και τη Γροιλανδία, προκαλώντας το μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων για φέτος.
Οι συνέπειες του καύσωνα χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονεςως καταστροφικές. Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι ότι η Γροιλανδία έχασε σε μια μέρα, την Πέμπτη, 11 δισεκατομμύρια τόνους πάγου από την επιφάνειά της, ποσότητα που είναι ήδη με 4,4 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Μάλιστα το σύνολο του όγκου πάγου που έχει λιώσει τον Ιούλιο αγγίζει τα 197 δισεκατομμύρια τόνους.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ζοφερή αυτή εικόνα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και εκφράζουν φόβους ότι θα καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ λιωσίματος των πάγων του 2012. Οι εικόνες από το ντοκιμαντέρ Into the ice του Caspar Haarloev είναι χαρακτηριστικές (και σοκαριστικές) για την κατάσταση στη Γροιλανδία.
Δεν είναι πρωτόγνωρο οι πάγοι στη Γροιλανδία να λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συνήθως όμως, το λιώσιμο των πάγων ξεκινά στο τέλος του Μαΐου. Φέτος, ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου. Οι πάγοι λιώνουν επίμονα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους έχουν καταγραφεί ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, δήλωσε στο CNN η Ρουθ Μόταμ, περιβαλλοντολόγος στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας.
Μόνο τον Ιούλιο, η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, όσο δηλαδή 80 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με την Μόταμ. Ο μέσος όρος που περίμεναν οι επιστήμονες ήταν 60 με 70 δισεκατομμύρια τόνοι, να έχουν λιώσει αυτή την εποχή του χρόνου! Ο καύσωνας που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Ευρώπη έφτασε στην Αρκτική και οι επιστήμονες φοβούνται πως μπορεί να πυροδοτήσει το μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία από το 1950!
Οι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασίες 2,7 βαθμών Κελσίου στα 3.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα την Πέμπτη. Αν η μέτρηση επιβεβαιωθεί, θα είναι νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Και αυτό ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, παγκοσμίως, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας στην Ιστορία!
Ο μέσος όρος θερμοκρασίας για τον φετινό Ιούλιο ίσως να είναι και υψηλότερες από τον Ιούλιο του 2016 (όταν είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών) σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το σύστημα «Κοπέρνικος» για την Κλιματική Αλλαγή. Τα οριστικά στοιχεία του προγράμματος που αναλύει τα δεδομένα των θερμοκρασιών παγκοσμίως θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας